VIDEO/ AUDIO/ Călătorie în lumea satului de odinioară. Reuniune aparte la Bulzeștii de Sus
O mică localitate din județul Hunedoara, Bulzeștii de Sus, reînvie, măcar pentru câteva zile, datorită lui Daniel Stanc cel care are inițiativa să organizeze sărbătoarea ”Fiii satului” în perioada 1 – 4 august. La manifestările ce se vor desfășura în Bulzeștii de Sus, și nu numai, participă localnicii care vor împărtăși din tradițiile și experiența acumulată de-a lungul anilor dar și specialiști în etnografie și istorie din județele Hunedoara, Cluj și Arad dar și din București. În perioada 1 – 4 august sunt invitați să participe la sărbătoarea ”Fiii satului” foști locuitori dar și cei care sunt interesați să își găsească acolo o afacere ori un loc de recreere.
Articol de Radio Timișoara, 13 iulie 2019, 16:00
Reuniunea de la Bulzeștii de Sus este excepțională din mai multe puncte de vedere. În primul rând pentru faptul că sărbătoarea este o inițiativă privată, nu este un program organizat de vreo administrație, consiliu ori ONG. Fiu al zonei, Daniel Stanc acum muncitor de mai mulți ani în Anglia și care duce dorul locurilor copilăriei, a reușit, prima dată anul trecut, să adune oameni interesați de potențialul acestor locuri pitorești de la Bulzeștii de Sus.
Echipa care s-a adunat în jurul inițiativei lui Daniel Stanc oferă în cele patru zile de program o varietate de evenimente destinate salvării cunoștințelor despre tradițiile și obiceiurile din zonă într-o manieră practică.
Întrunirea fiilor satului de la Bulzeștii de Sus va avea loc în perioada 1 – 4 august. Cei care doresc să participe pot găsi mai multe informații pe pagina de facebook Daniel Stanc sau Asociația Sat Concept.
Ascultați reportajul realizat de Felicia Ristea:
PROGRAM
Joi 01 august
Ora 8:00
„Clacă la coasă în Șoicești”
Claca la coasă este un obicei vechi, despre care se spune că începe de la Sânziene și se practică pe tot parcursul verii, având o mare însemnătate în gospodăriile de la țară. Alături de familia Şoica Traian și Elisabeta din Şoiceşti, sat Stănculeşti – Bulzeştii de Sus, va avea loc o clacă de cosit și întorsul fânului, vom învăța cum se „bate coasa” și cum se folosește „cutea”.
Vineri 02 august
Ora 10:00
„La Vâltoarea lu’ tanti Leonora”
Incursiune în timp la Vâltoarea din Bulzeştii de Jos, acasă la familia Paul Dorel și Leonora: povești despre rolul vâltorilor în mediul familial, poezii în grai, atelier tradițional de pictat linguri de lemn cu motive inspirate din folclor, create de artista Lili Sumănaru din Constanța. Participă Monica Duşan de la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, Cornelia Neaga – poet popular, domnul învățător Acxente Leucian, împreună cu copii din Bulzești, Alexandra Negrilă – Etnotique București și Laura Ionela Moț – Muzeul Memorial ‘Ioan Slavici-Emil Monţia’ Șiria/ Complexul Muzeal Arad.
Sâmbătă 03 august
Ora 12:00
„In Memoriam Crișan Marcu Giurgiu”
În cea de-a treia zi a Întâlnirii Fiilor Satului, va avea loc depunerea unei coroane de flori în memoria eroului național Crișan Marcu Giurgiu, moment în care ne vor fi alături familia Giurgiu Aurel și Tabita.
În satul Giurgeşti – Bulzeştii de Sus, se vor ține slujba de pomenire și depunerea coroanei de flori pe locul unde există rămășițe ale casei în care a locuit preotul Giurgiu, bunicul matern al lui Crișan.
Tot aici a fost ridicată o troiţă de către studenții Facultății de Istorie „Babeş-Bolyai” din Cluj, coordonați de domnul profesor Ioan Bolovan. Alături de noi vor mai fi, domnul profesor Ioan Bolovan, Monica Duşan – Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, Bianca Leucian – Ziarul Zarandul, Cornelia Neaga – poet popular, Casian Iulian Dâmb – interpret cântece patriotice, Marcel Şerb – poet popular și membri ai comunității din Bulzeştii de Sus.
Duminică 04 august
Ora 9:00
„Întâlnirea Fiilor Satului”
Sfânta Liturghie la biserica ortodoxă din Bulzeştii de Sus urmată de o întâlnire la Căminul Cultural din centrul satului, unde se vor alătura grupul Tulnicăreselor din Bulzeştii de Sus, precum și următorii fii și fiice ale satului: Paul Marinică și Andrada – taragot/vocal, Nicolae Jurj-Briciu și Jurj Andrei cu formația, Paula Hriscu – vocal, Luciana Maria Giurgiu – vocal, Lup Doinel – taragot și Alin Străuţ – taragot, care ne vor cânta și ne vor încânta cu cântecele lor.
Participă Casa de Cultură din Brad împreună cu o parte a grupului de dansatori „Doina Crișului” coordonați de coregraful Nicolae Grigoraş.
Eveniment organizat cu sprijinul Fiilor Satului și susținut de Asociația Sat Concept.
Parteneri foto/video:
Gabriel Siladi
Patricia Ungureanu
Marius Turc
Horia Mihai Gligor