Viitorul Muzeu al Revoluției din Timișoara ar putea funcționa într-o clădire degradată de pe strada Alecsandri
Articol de Radio Timișoara, 24 februarie 2016, 11:30
Ideea, asumată de primarul Nicolae Robu, va aduce joi dimineață, la Timișoara, o delegație a Ministerului Culturii care să vadă potențialele spații muzeale.
Locația pe care am propus-o, pentru că nu aveam alta la dispoziție în zonă centrală, este clădirea muncipalității de Vasile Alecsandri nr. 1, cea imediat de după Primăria veche. Noi avem oricum, pentru această clădire, un proiect de consolidare și de înălțare cu un nivel pentru a o aduce la nivelul de înălțime cu celelate clădiri din zonă. Atunci amenajarea suplimentară probabil că ar fi binevenită pentru a-i asigura o configurație spațială care să corespundă nevoilor muzeului plus sunt celelalte sunt potrivite. Neajunsul este că nu are vizibilitate destulă din Piața Libertății.
Din partea Ministerului Culturii, investiția pentru un Muzeu al Revoluției este mai nuanțată și ia în calcul Memorialul deja existent. Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național spune că sunt două variante de luat în calcul.
Deocamdată există două locații posibile. Una este pe Vasile Alecsandri și o a doua printr-o colaborare, clădirea în care se află Memorialul Revoluției, care este a Ministerului Culturii.
Memorialul Revoluției, vizitat, anual, de peste 6.000 de turiști, marea majoritate din afara țării, a creat în cei peste 22 de ani de funcționare, expoziții temporare și permanente, o capelă pentru eroii Revoluției, un Centru de Cercetare și Informare Publică și, extrem de valoroasă, o arhivă audio și video cu mărturii ale participanților la Revoluția din decembrie 1989. Clădirea Mininisterului Culturii în care f-cționează Memorialul, fostă cazarmă militară, are nevoie de câteva reparații. Cum se explică, în acest context, inițiativa de a crea o nouă instituție, tot din banii publici, care să concureze Memorialul Revoluției? Traian Orban, președinte al Memorialului:
Faptul că se dorește tot în Timișoara un muzeu paralel, noi nu putem comenta acest lucru. Este dorința dânșilor, poate este și campania electorală. Noi nu putem înțelege să ignorăm un lucru. Cine știe ce sume vor fi, cine știe ce termene vor fi, cine lucruri vor pune în acel Muzeu al Revoluției. Tot dânșii trebuie să răspundă.
Fără a fi aflat adevărul despre evenimentele din decembrie 1989, cu dosarul Revoluției clasat astă toamnă și cu asociații de revoluționari care încă se mai luptă pentru readucerea lui în fața dreptei judecăți, la Timișoara, avem o clădire care adăpostește memoria sacrificiului făcut, prin acoperișului căreia plouă, și primarul orașului care împreună cu o delegație a administrației centrale vor umbla joi prin oraș, cu bani în buzunar, să caute o clădire unde, cândva, să creeze un Muzeu al Revoluției.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Felicia Ristea: