Zimbrii reintroduşi în Munţii Ţarcu şi Poiana Ruscă au patru viţei
Zimbrii reintroduşi de WWF-România şi Rewilding Europe în Munţii Ţarcu şi în Munţii Poiana Ruscă au, din această vară, şi patru viţei.
Articol de Radio Timișoara, 22 august 2018, 14:36
Viţeii, care au între două şi opt săptămâni, sunt sănătoşi și au fost surprinşi pentru prima dată pe camerele montate în ţarcul de aclimatizare. Ulterior, vițeii au fost văzuţi, de mai multe ori, în timpul patrulelor rangerilor, spune Marina Drugă, manager de proiect în cadrul WWF-România.
“Anul acesta, în zona de implementare a proiectului, a inițiativei de reintroducere a zimbrului în zona de sălbăticie în sudul Carpaților, s-au născut patru pui, trei în Armeniș în Munții Țarcu și unul în Munții Poiana Ruscăi, în Densuș. Cei trei pui din Armeniș s-au născut în libertate, într-un grup de zimbri aflați de doi ani în libertate, iar puiul din zona Densuș s-a născut în țarcul de aclimatizare”, spune managerul de proiect în cadrul WWF-România
Viţelul din Munţii Poiana Ruscă a venit pe lume în luna mai în ţarcul de aclimatizare, la scurt timp după cele două transporturi de zimbri efectuate în premieră în această zonă. Viţelul este de gen feminin şi este într-o stare de sănătate bună, mama acestuia fiind un exemplar din Germania, din rezervaţia Donaumoos.
Marina Drugă a mai precizat că zimbrii care sunt născuţi în libertate vor juca un rol foarte important în stabilirea unor generaţii cu adevărat sălbatice în viitor.
“Faptul că, în sălbăticie, într-un grup de aproximativ 11 zimbri, s-au născut deja trei pui demonstrează încă o dată că zona aleasă este propice pentru introducerea zimbrului în sălbăticie”, mai spune Marina Drugă.
Reintroducerea zimbrilor în Munţii Poiana Ruscă şi Munţii Ţarcu din Banat se realizează prin Programul LIFE, sprijinit financiar de Uniunea Europeană, în perioada 2016-2021.
Foto: AGERPRES