?? Plimbări cu bicicleta și chiar cu vaporașul pe Bega de la Timișoara la Zrenjanin
Articol de Radio Timișoara, 21 iulie 2016, 10:02 / actualizat: 21 iulie 2016, 12:23
Pista care începe de la marginea Timişoarei, în aval de Podul Modoş şi merge până la frontiera cu Serbia a devenit unul din locurile preferatele ale amatorilor de pedalat din oraş. Din păcate, toţi spun că şi-ar fi dorit ca traseul să nu se încheie în mijlocul drumului, la graniţă.
Reprezentantul mişcării Verde pentru Biciclete, Romina Faur, confirmă faptul că pista se bucură de popularitate în rândul cicliștilor din Timișoara. Bicicliștii sunt sfătuiți să se oprească la granița cu Serbia, pentru a nu primi sancțiuni, mai spune Romina Faur.
În partea sârbească, proiectul pistei de cicloturism este mai elaborat. Vecinii noştri vor să facă nu doar pista propriu-zisă, pe malul canalului, ci şi ieşiri către satele din zonă, spune Sanja Petrovici, director al Organizaţiei Turistice Zrenjanin.
Aşa cum ştim, partea română a realizat deja acest proiect. Anumite porţiuni au fost deja realizate şi în Serbia, iar de altele urmează să fie făcute în urma unor finanţări europene. Proiectul este în derulare, se lucrează şi la noi. Parte a acestui proiect, un segment nou, este un campus al bicicliştilor. În alte locuri se fac marcaje, pentru că nu vrem să facem doar pista de malul Begăi, ci şi ieşirile în localităţile din jur.
Ne străduim să facem un punt de frontieră inedit, doar pentru trecerea pe bicicletă. Va fi amenajat un chişculeţ, unde pot fi legitimaţi bicicliştii. Vor fi anumite zile şi anumite ore în care se va putea trece graniţa.
Inedit va fi şi punctul de trecere a frontierei, care se va face după ce sârbii vor termina pista de biciclete: un chioşculeţ unde vor fi legitimaţi bicicliştii.
În paralel se lucrează şi la reluarea navigaţiei pe Bega, un alt segment care va lega Timişoara de Zrenjanin.
Noi lucrăm alături de vecinii noştri la realizarea navigaţiei pe Bega. Ştim că dacă Bega va deveni navigabilă numărul de turişti care ne vor vizita va creşte exponenţial. Mai corect spus, beneficiile vor pentru ambele părţi. La noi în ţară, Bega este aproape navigabilă. Trebuiesc făcute doar lucrări mai mici. Aici aşteptăm noi partea română să facă posibilă navigaţia. Aşteptăm românii să viziteze Zrenjaninul şi acum, pentru că vor vedea centrul vechi frumos rebilitat, avem rezervaţia naturală Carska Bara, recunoscută în Europa sau băile termale Rusanda.
Reluarea navigaţiei pe Bega spre Serbia, este unul din cele mai importante proiecte de pe agenda Consiliului Judeţean Timiş, acsta fiind depuse pentru finanaţarea eruropeană în parteneriat cu Apele Banat şi Apele Voivodina.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Ștefan Both:
Foto: Ștefan Both