AUDIO / Finanțarea sportului, precară și în 2016
Finanțarea sportului românesc a fost unul dintre subiectele Retro 2015, în condițiile în care numeroase cluburi se confruntau cu probleme majore ori chiar dispăreau de pe hartă. Președintele clubului de baschet feminin Goldiș ICIM Arad, Marcel Urban, era atunci unul dintre cei mai vocali conducători, ce prevedea chiar falimentul sportului de performanță. Mare parte din spusele sale s-au adeverit: au continuat să dispară grupări sportive, chiar campioana de handbal feminin, HCM Baia Mare, participantă în Liga Campioanelor, iar la Jocurile Olimpice cu greu am adunat câteva medalii, dintre care un bronz retras din cauza dopajului.
![AUDIO / Finanțarea sportului, precară și în 2016 AUDIO / Finanțarea sportului, precară și în 2016](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2016/09/bani-850x479.jpg)
Articol de Adrian Schindarli, 1 ianuarie 2017, 10:49
L-am contactat din nou pe Marcel Urban să ne spună dacă s-a schimbat ceva în 2016.
Am vorbit și cu președintele FR de Badminton, Animona Huțu, care la o dezbatere despre problemele sportului făcea referire la căile alternative de finanțare. Chiar și domnia sa a acceptat însă că atragerea banilor din domeniul privat este extrem de dificilă, din pricina legislației defavorabile.
Că lucrurile trebuie schimbate – legislația în primul rând – este foarte clar. Marcel Urban declară că este suficient să ne uităm în vecini și să aplicăm ceea ce a funcționat deja.
La Jocurile Olimpice din 2008, clasamentul pe medalii a găsit România pe 17, Ungaria pe 20. În 2016, Ungaria a urcat pe 12, iar România a coborât semnificativ, pe 47.