AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 16: Roman Codreanu
În epoca socialistă, puțini sunt sportivii originari din afara Bucureștiului care au avut șansa să urce pe podiumul olimpic reprezentând clubul la care s-au format. E cazul lui Roman Codreanu, hunedorean de origine dar arădean prin adopție, care nu a fost racolat de Steaua sau Dinamo, reprezentând cu succes, la două ediții ale Jocurilor Olimpice, clubul Vagonul Arad.
Articol de Gabriel Toth, 21 aprilie 2024, 13:42
Roman Codreanu e unul dintre cele mai importante nume din istoria luptelor arădene. Performanțele uriașe pe care le-a adus orașului îl păstrează și azi în memoria colectivă a orașului de pe Mureș.
Sala de lupte în care astăzi se antrenează sportivii de la CSS Gloria Arad, situată pe strada Tudor Vladimirescu, îi poartă numele. Iar de ani de zile, în calendarul competițional figurează turneul memorial dedicat lui Roman Codreanu, dar și antrenorului care l-a descoperit, Teodor Blidariu.
O viață la Vagonul Arad
Născut la Vața de Sus – astăzi în județul Hunedoara – la 17 noiembrie 1952, Roman Codreanu s-a mutat în copilărie cu familia aproape de Arad, la Zimandu Nou. Aici a fost descoperit de antrenorul Teodor Blidariu, care i-a remarcat calitățile și l-a legitimat la clubul Vagonul Arad. Sub stema acestei grupări avea să activeze Codreanu pentru tot restul vieții.
S-a remarcat rapid în concursurile naționale, iar prima mare realizare a obținut-o în 1974, medalia de bronz la lupte greco-romane, la categoria +100 de kilograme, la Campionatele Europene de la Madrid.
A fost de cinci ori campion național – 1975, 1976, 1978, 1979 și 1980. Lipsește din șir anul 1977, când sportivul de la Vagonul Arad a fost descalificat, pentru că a venit nebărbierit și într-o ținută necorespunzătoare la cântarul oficial, după cum relata ziarul Scânteia Tineretului.
A trecut însă cu brio peste conul de umbră în care părea că intrase după performanța de la Jocurile Olimpice din 1976 și a continuat să-și îmbogățească palmaresul internațional. Acolo se află două medalii de bronz la Campionatele Mondiale (în 1975 la Minsk și 1978 la Ciudad de Mexico), un titlu european cucerit în 1978 la Sofia și un argint continental, în 1979, la București.
Prestație excelentă la Montreal
Punctul maxim al carierei lui Roman Codreanu a fost însă anul 1976, care a consfințit și prima sa participare olimpică, la Montreal.
A concurat la categoria +100 de kilograme la lupte greco-romane, unde numărul de competitori a fost relativ ridicat, iar concurența acerbă.
A avut un parcurs perfect până în finala de trei, fără să înregistreze vreun punct de penalizare. A trecut, pe rând, de maghiarul Janos Rovnjai, de suedezul Arne Robertson, de vest-germanul Richard Wolff și de americanul Pete Lee – cel care îl învinsese în runda inaugurală pe campionul mondial en titre, bulgarul Tomov.
Prin prezența în finală, și-a asigurat medalia de bronz, cu care avea să rămână la final. În primul meci, a fost învins de sovieticul Aleksandar Kolchinsky, în urma unei căzături după doar 37 de secunde, iar în meciul ce îi putea asigura argintul, cu bulgarul Aleksandar Tomov, s-a accidentat.
S-a aflat printre favoriți și patru ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Moscova, unde a avansat la categoria +110 kilograme. A avut însă neșansa să îi întâlnească, în primele trei runde, tocmai pe cei cu care împărțise podiumul la Montreal, pierzând atât în fața lui Kolchinsky – cel care avea să-și apere titlul olimpic – cât și în fața lui Tomov. În final, s-a clasat pe locul 6.
S-a stins prematur
După retragerea din activitatea competițională, a rămas legat de clubul Vagonul – devenit Astra după Revoluție – unde a pregătit generații de luptători. Spre finalul anilor 90, sănătatea i se șubrezise.
A murit pe 26 mai 2001, la doar 48 de ani, la Spitalul Județean din Arad, din cauza unei insuficiențe cardiace. El fusese internat cu zece zile mai devreme, suferind de ulcer.
Roman Codreanu a fost unul dintre cei mai importanți luptători ai generației sale, fiind distins și cu titlul de Maestru Emerit al Sportului.
Episodul 16 al serialului Vestul Olimpic, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat în ediția de azi a emisiunii ARENA RADIO. Îl puteți reasculta aici: