AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 9: Viorica Ioja
Canotajul e unul dintre sporturile definitorii ale Timișoarei. 160 de ani se împlinesc de la fondarea Societății de Luntrișoare – primul club de profil de pe teritoriul actual al României. Iar în ultimul secol și jumătate, zeci de canotori care au urcat pentru prima oară într-o ambarcațiune pe apele Begăi s-au remarcat și pe plan internațional.
Articol de Gabriel Toth, 3 martie 2024, 12:33
E și cazul Vioricăi Ioja, care s-a întors în 1984, de la Los Angeles, cu două medalii olimpice la gât.
Viorica Ioja (Vereș, după căsătorie), și-a serbat chiar în această săptămână ziua de naștere. S-a născut la 26 februarie 1962 la Uivar, în județul Timiș. A început canotajul la Timișoara, la CSS Politehnica, sub îndrumarea antrenoarei Iulia Crișan, la rândul ei fostă componentă a loturilor naționale. S-a specializat într-un rol aparte, ce nu implică mânuirea vâslelor, dar este esențial în reușita unui echipaj: rolul de cârmaci.
În probele de 4+1 sau 8+1, cârmaciul este antrenorul din barcă, este coordonatorul mișcărilor celor patru sau opt vâslași, este cel care menține ritmul și păstrează barca dreaptă între culoare.
Aici a fost măiestria Vioricăi Ioja, perfecționată la București, unde a fost componentă a cluburilor Nautic ASE, CSU Constructorul și Steaua. De aici a făcut saltul spre lotul național, iar în 1983 cucerea prima medalie cu adevărat importantă – argintul la Campionatul Mondial de la Duisburg, alături de echipajul de 4+1.
A fost, practic, competiția de sudare a unui echipaj care, un an mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, avea să scrie istorie. De comenzile timișencei Viorica Ioja răspundeau Florica Lavric, Maria Fricioiu, Olga Bularda și Chira Apostol.
În august 1984, la Olimpiada Californiană, cele cinci au ocupat primul loc în competiția de 4+1 de pe lacul Casitas.
După o demonstrație de forță în seriile preliminare, româncele au dominat și finala, pe care au încheiat-o cu timpul de 3 minute, 21 de secunde și 61 de sutimi, înaintea echipajului Canadei – văzută ca favorită la titlul olimpic înaintea competiției – și a Australiei.
Nu departe de un nou aur a fost Viorica Ioja și în proba de 8+1 la Los Angeles. În rol de cârmaci, bănățeanca a coordonat barca formată din Doina Bălan, Mărioara Trașcă, timișoreanca Aurora Pleșca, Aneta Mihaly, Adriana Chelariu, Mihaela Armășescu, Camelia Diaconescu și Lucia Saucă.
Echipajul românesc a încheiat cursa în 3 minute și 87 de sutimi de secundă, la o diferență de o secundă și 7 sutimi în urma bărcii țării gazdă, SUA, însă la aproape 3 secunde în fața Olandei.
La Los Angeles, a fost singura participare olimpică a Viricăi Ioja. Însă nu și ultima competiție de anvergură încheiată pe podium.
Echipajul de 4+1 al României, coordonat de cârmaciul din Uivar, a cucerit argintul la Campionatul Mondial de la Hazenwinkel, din 1985 și, finalmente, titlul mondial la Nottingham, în 1986.
Viorica Ioja s-a retras în glorie, la 26 de ani, după câțiva ani petrecuți la înălțimile celor mai importante podiumuri din sportul planetar.
A primit titlul de Maestră Emerită a Sportului și s-a stabilit din 1987 în Germania, la Mannheim, oraș în care locuiește și astăzi.
Episodul al 9-lea al serialului Vestul Olimpic, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat în ediția de azi a emisiunii Arena Radio și poate fi reascultat aici: