AUDIO / Amintiri cu Roland Gunesch (I): „Nu-ți e rușine, băiat mare, să te mai joci cu mingea?!”
Roland Gunesch e, fără doar și poate, una dintre figurile marcante ale handbalului timișorean. Am putea spune, fără să ne pripim, că a fost cel mai mare handbalist care a bătut mingea pe semicercurile de pe Bega. Remarcat la Sighișoara de marile puteri ale vremii, Steaua și Dinamo, Roli a ajuns, imediat după încheierea Bacalaureatului, la Timișoara, nu însă fără peripeții.
Articol de Gabriel Toth, 22 iunie 2015, 14:17 / actualizat: 22 iunie 2015, 16:15
De altfel, întreaga carieră handbalistică a lui Roland Gunesch a fost o adevărată aventură. Pe care o povestește în stilul său inconfundabil, presărat cu mult umor.
Divizia Sport a început difuzarea unui serial dedicat fostului mare handbalist Roland Gunesch, primul episod vizând apropierea sa de jocul cu mingea pe semicerc și transferul la Timișoara.
Nici nu era vorba să joc handbal, dar așa a fost conjunctura. Am ajuns la școală în Sighișoara și, până atunci, nici nu știam de existența handbalului. L-am avut ca profesor de sport pe Hans Zultner, iar el mi-a pus prima minge în mână. Când m-am dus acasă și i-am spus mamei că voi juca handbal, m-a întrebat: „Ce-i aia?” „Păi, un joc cu mingea”, i-am răspuns. La care ea mi-a spus: „Așa băiat mare și încă te mai joci cu mingea? Nu-ți e rușine?” – Roland Gunesch.
Vă invităm să ascultați primul episod din seria de reportaje despre Roland Gunesch, realizate de Viorel Jurcuț:
Roland Gunesch s-a născut la 25 martie 1944, în comuna daia, jud. Mureș. A absolvit Liceul Josef Haltrich din Sighișoara, unde a fost descoperit de antrenorul Hans Zultner. În 1964 ajunge la Timișoara, unde va evolua, timp de 19 ani, pentru Politehnica. Cu echipa națională a României, a devenit de două ori campion mondial, în 1970 și 1974. În palmaresul său, mai figurează o medalie de bronz, la Campionatul Mondial din 1967, dar și alte două medalii olimpice: bronz la Munchen, în 1972 și argint la Montreal, în 1976. Din 1993, Roland Gunesch este cetățean german.
Foto 1: Roland Gunesch, al patrulea din stânga, alături de echipa națională, la Campionatul Mondial din 1974;
Foto 2: Roland Gunesch, în centrul Timișoarei, după câștigarea primului său titlu mondial, în 1970.