AUDIO / Fotbalul din Recaș se reface după momentul 2012
Până spre sfârşitul deceniului trecut, fotbalul din Recaș a fost prezent doar în eşaloanele inferioare. În anii ’70-’80, localnicii au fost, totuși, răsfăţaţi de vizitelele unor echipe cu nume, după cum ne-a povestit Liviu Pleşa. Alături de președintele AS Recaș încercăm să spunem povestea trecutului fotbalistic al acestui oraș, dar și să punctăm câteva repere ale prezentului.
Articol de Gabriel Toth, 18 octombrie 2020, 12:09
„Avem fotografii de la câteva amicale de gală. Printre altele, cu Poli, în 1980, după ce a cucerit Cupa României. Apoi, tot în acei ani, venea foarte des la Recaş şi Mircea Lucescu, cu Corvinul Hunedoara. Poate şi faima vinului de Recaş a contribuit la această apropiere. Tot legat de fotbal, avem poze de grup din diverse perioade, cu formaţii care au izbutit promovări sau care au rămas în memoria microbiştilor din localitate” – Liviu Pleșa, președinte AS Recaș
Cea mai importantă performanţă fotbalistică a Recaşului a fost, fără doar şi poate, promovarea în Liga a II-a, obţinută la finele sezonului 2011-2012. „Orăşelul vinului” nu a avut însă şansa de a se bucura cu adevărat de această realizare, echipa fiind mutată la Timişoara, unde a constituit piatra de temelie a ceea ce avea să devină ACS Poli!
Fotbalul nu a murit însă în localitate, continuându-şi tradiţia prin AS Recaş, club fondat în 2001. Echipa locală s-a clasat pe locul 5 în Liga a V-a, Seria a 3-a în momentul întreruperii competiţiei.
„Punem baza pe copii şi juniori, însă nu neglijăm nici seniorii. Suntem în Liga a V-a şi ne-am dori să promovăm. Să nu uităm însă că noi am fost nevoiţi să o luăm de la zero, după mutarea vechii echipe la Timişoara. Acum, avem peste 100 de fotbalişti legitimaţi, atât la seniori, cât şi la juniori. De echipa mare se ocupă Sorin Micşa, cel care ca portar a făcut performanţă la rândul său la Recaş. Alături de el, mai sunt antrenorii de la grupele de copii, Nicolae Gabriel şi Robert Randuş. Cu ei, mă ocup de tot ce înseamnă activitate la stadion, de la curăţenie, trasat şi tuns terenul, facem toate muncile…”. – Liviu Pleșa
Legat de infrastructură, trebuie să subliniem că terenul principal arată extrem de bine, pe lângă el mai răsărind şi un teren secundar, în spatele porţii dinspre gară.
În plus, amatorii de mişcare din Recaş au încă o alternativă pentru recreere, aşa-numitul „San Siro”, un vechi maidan, amenajat tot prin eforturile lui Liviu Pleşa.
„Acolo se joacă fotbal de când eram eu copil. Ne împărţeam pe echipe şi jucam de dimineaţă şi până seara. Eu sunt un fan al fotbalului italian şi, chiar dacă eu ţin cu Juventus, am zis că «San Siro» e un nume mai de gală. De când eram copil, noi îi spuneam aşa acestui loc. Am reuşit să îl amenajez cu ajutorul unor sponsori şi cu al oamenilor din zonă… Avem un teren de iarbă ce 60×40 metri, cu nocturnă şi vestiare, mai avem aici şi un teren de volei. Deci, cine vrea să facă mişcare în Recaş, are unde!”. – Liviu Pleșa
A doua parte a dialogului realizat de Gabriel Toth cu președintele clubului AS Recaș a fost difuzat astăzi, la Arena Radio, și poate fi reascultat mai jos:
Prima parte a dialogului cu Liviu Pleșa, dedicat mini-muzeului sportului recășean, poate fi reascultat AICI