AUDIO / Istoria sportivă a Recașului împodobește clădirea vestiarelor de la stadion
De câțiva ani, la stadionul din Recaș poate fi admirat un veritabil muzeu al istoriei sportive locale. Pereții clădirii vestiarelor sunt ticsiți de panouri cu fotografii din cele mai vechi timpuri ale mișcării atletice, alături de documente prețioase despre personalitățile care au marcat sportul în „Orășelul Vinului”.
Articol de Gabriel Toth, 12 octombrie 2020, 15:30
Mini-muzeul de la stadion a fost amenajat la inițiativa lui Liviu Pleșa, actualmente președinte al Asociației Sportive Recaș. Pasionat de istorie și iubitor de sport încă din copilărie, el ne-a fost ghid la vizita pe care am efectuat-o de curând în localitate. Iar povestea nu poate începe fără numele cel mai reprezentativ al sportului recășean, Elek Schwartz, antrenor de fotbal legendar, născut în 1908.
„Mie îmi place foarte mult istoria. Am găsit foarte multe documente vechi despre Recaș și despre personalitățile orașului în sport. L-aș remarca în primul rând pe Elek Schwartz, care a fost selecționerul Olandei și antrenor la Benfica Lisabona. Cu portughezii, a devenit primul român care a disputat finala Cupei Campionilor Europeni (n.r. – în 1965, 0-1 cu Internazionale Milano). A mai antrenat la FC Porto, AS Monaco, Eintracht Frankfurt, pentru a aminti doar echipele cele mai importante”, ne-a povestit Liviu Pleșa.
Una dintre ramurile care au adus de-a lungul anilor glorie pentru Recaș a fost atletismul. Cel mai important nume din această disciplină e, fără doar și poate, Francisc Nemeș, care astăzi dă și numele unei străzi în localitatea devenită oraș în 2004.
„A fost campion național la atletism. Francisc Nemeș a participat la Jocurile Olimpice din 1936, de la Berlin, unde a fost prezentă toată delegația de atleți de la Recaș. Să spunem că, în acea perioadă, clubul din Recaș era campion național la atletism și astfel avea dreptul de a reprezenta România la Jocurile Olimpice. O ediție celebră, desfășurată sub semnul propagandei nazismului. Am avut campioni mondiali la săritura cu prăjina, la 200 și 400 de metri”, ne-a explicat Liviu Pleșa.
Când vine vorba despre istoria sportivă a Recașului, nu poate trece nepronunțat numele reputatului medic Iosif Stitzl, considerat una dintre personalitățile marcante din istoria orașului, în numeroase domenii de activitate.
„El a fost cel care a pus bazele stadionului actual, dar și cele ale clubului sportiv. În acte, el a fost fondat în 1918 și a fost primul club sătesc de pe teritoriul actual al României. Să spunem însă că în Recaș se practică sportul încă din 1910-1912, am găsit documente că la școala de aici existau echipe de gimnastică și de atletism. Iosif Stitzl a fost și medicul delegației olimpice a Ungariei, înainte de Marea Unire. Și, dacă tot traversăm o pandemie, să spunem că el a scris mai multe cărți de specialitate, el fiind medic epidemiolog”, ne-a dezvăluit președintele clubului AS Recaș.
Primul episod al dialogului realizat de Gabriel Toth cu Liviu Pleșa, despre trecutul, prezentul și viitorul sportului din Recaș, a fost difuzat ieri, la Arena Radio, și poate fi reascultat mai jos: