AUDIO / Mehala fotbalistică – episodul 1
Divizia Sport a dat startul unui nou serial, care-i va readuce în prim-plan pe marii fotbaliști ai Timișoarei din perioada interbelică. Fotbaliști ce au făcut cunoștință cu mingea pe maidanele orașului. Iar numărul cel mai mare de fotbaliști de mare calibru provine din Mehala. Vom avea, în săptămânile ce urmează, povești din cunoscutul cartier timișorean și vom asculta și vocile câtorva dintre marii fotbaliști ai vremii. Oameni care s-au stins de mult, dar care au stat de vorbă cu Divizia Sport.
Articol de Gabriel Toth, 25 iulie 2015, 14:13
Mehala a fost considerată întotdeauna un Banat în miniatură. Inițial, populația vechiului sat era formată, în majoritate, din ortodocși români și sârbi. Ulterior, aveau să se stabilească aici germani, maghiari, slovaci, bulgari, țigani ș.a.m.d. Barierele lingvistice, culturale și religioase au fost coborâte, iar locuitorii Mehalei au învățat să trăiască împreună, să colaboreze, să se ajute reciproc.
Dacă despre bănățeni se spune că sunt făloși, în Mehala, această caracteristică se regăsea într-o stare și mai concentrată. „Banatu-i fruncea și Mehala, capitala”, era una dintre vorbele preferate ale vechilor măhălenți, care mai obișnuiau să glumească și cu trecerea vechii așezări la stadiul de cartier al marelui oraș: „În 1910 nu Mehala a fost alipită Timișoarei, ci Timișoara a fost alipită Mehalei”. Iar pentru nativi farmecul Mehalei aveasă îi însoțească peste tot. Vasile Deheleanu, una dintre piesele de bază ale Ripensiei și a naționalei României din anii 30, spunea, la bătrânețe: „Am văzut, la vremea mea, toată Europa. Dar n-aș fi dat nimic pe Măhala mea!”
Odată cu zorii secolului trecut, au apărut și primele meciuri de fotbal pe câmpurile din Mehala. Pe terenuri improvizate – în care porțile erau marcate de pietre, genți, perechi de ghete – ce-aveau la îndemână practicanții. Iar mingile, confecționate din bășici de porc, umplute cu cârpe. Virusul fotbalistic a cuprins, încetul cu încetul, toată puștimea cartierului, glasurile ascuțite ale copiilor oferind fondul sonor al Mehalei. De altfel, una dintre echipele vestite ale cartierului se numea chiar… Larma.
Vă invităm să ascultați primul episod al poveștii fotbalistice a Mehalei, realizat de Gabriel Toth: