AUDIO / Mircea Lucescu, despre „creația” sa, Corvinul: „Puteam să câștigăm titlul național”
Continuăm seria amintirilor cu Mircea Lucescu, despre anii de glorie ai fotbalului hunedorean. Astăzi, la „Arena Radio”, experimentatul tehnician și-a adus aminte despre modul în care i-a descoperit pe talentații Gabor, Klein, Mateuț, Andone sau Rednic, care au devenit în câțiva ani oameni de bază în echipa națională.
Articol de Gabriel Toth, 30 mai 2020, 16:35
„Mă duceam la antrenamentele echipei de juniori și îi vedeam cum se pregătesc. Le mai împărtășeam din experiența mea, din cunoștințele mele și se uitau la mine așa, cu «ochelari deschiși», să înțeleagă tot ce le puteam povesti. Am jucat și tenis cu piciorul cu ei. Iar când am ajuns antrenor-jucător la prima echipă i-am promovat. Să nu uităm, în acea perioadă, Corvinul avea rezultate importante în campionatul de juniori. Nu pot să îi fiu decât recunoscător antrenorului lor, Dumitru Pătrașcu, pentru cum i-a pregătit și pentru cum am colaborat”, a povestit Mircea Lucescu.
Tocmai această aplecare spre talentele din propria pepinieră a lipsit în anii ce au urmat, consideră Mircea Lucescu: „Din păcate, n-au mai avut această aplecare spre juniori după mine. Pe nimeni nu a mai interesant soarta juniorilor, ci doar să facă performanță cu prima echipă iar apoi să plece. Ori la mine, lucrurile s-au petrecut altfel. Când am venit la Hunedoara am făcut-o ca și când aș fi făcut-o pentru 100 de ani, am vrut să las ceva în urma mea, să construiesc ceva”.
Cu Mircea Lucescu la timonă și în teren, Corvinul Hunedoara a realizat cea mai importantă performanță a sa în sezonul 1981/1982, când a încheiat pe locul 3, în urma lui Dinamo și a Universității Craiova. Mircea Lucescu e de părere că acea generație a Corvinului ar fi putut aduce sub furnalele Hunedoarei chiar titlul național, însă influența „departamentalelor” Steaua și Dinamo a retezat din fașă astfel de aspirații.
„Puteam chiar mai mult decât participarea în cupele europene. Puteam să câștigăm titlul național. Dar era greu să lase cineva să ajungă titlul la Hunedoara în acei ani, în care influența echipelor militare era foarte mare. Craiova își începuse ascensiunea, având o echipă într-adevăr foarte bună. Dar am terminat pe locul 3, în 1982, și a rămas un rezultat excepțional”, a povestit „Il Luce”.
„Corvinul era o echipă fantastică. Și după ce am plecat eu a reușit rezultate mari. În 1986, înainte să câștige Cupa Campionilor, Steaua a pierdut la Hunedoara cu 3-1. Dacă aș fi putut rămâne acolo și nu aș fi fost obligat să revin la București, fiind deja antrenorul echipei naționale, poate alta era situația”. – Mircea Lucescu
În continuare, puteți asculta a doua parte a dialogului purtat de Florin Cărăbaș cu Mircea Lucescu, despre perioada de aur a Corvinului: