AUDIO | ”Nu vrem să fim priviți, noi, primarii, ca posibili infractori, pentru că încurajăm sportul”
Radio Timișoara a stat de vorbă și cu primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, ce spune că la acest moment Ordonanța este inaplicabilă.
Articol de Adrian Schindarli, 1 iulie 2017, 11:06
Radio Timișoara a stat de vorbă și cu primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, ce spune că la acest moment Ordonanța este inaplicabilă.
”Ordonanța este foarte bună, dar din punctul meu de vedere – și o să vadă toate administrațiile locale – are unele lacune. Iar lasă loc interpretărilor și ne trezim în situația de a veni Curtea de Conturi și a ne imputa banii, așa cum se întâmplă în toată România”
Dan Bobouțanu
Lacunele fac Legea Sportului (69, din anul 2000) greu aplicabilă, de mai bine de un deceniu și jumătate. Mai mult, în ultimii ani, controalele Curții de Conturi au dat rezoluții contradictorii în cazuri similare sau chiar identice și s-a ajuns la procese și chiar condamnări.
”Nu vrem să fim priviți, noi, primarii, ca posibili infractori, pentru că încurajăm sportul… Eu vreau să respect legea, vreau să dorm liniștit, că nu duc banii la mine acasă. Vreau să încurajez mișcarea sportivă, dar întotdeauna când suntem controlați ni se zice că am greșit. ”Păi nu ne-ați spus, anul trecut, că e bine așa?”. ”Între timp ne-am răzgândit, nu mai e bine așa”, primim răspunsul”
Dan Bobouțanu
Cu siguranță, orice fel de ilegalitate din domeniul sportului trebuie oprită imediat, numai că autoritățile financiare și judiciare nu par a avea priceperea să separe clar infracțiunile de finanțările oneste, acționează după bunul plac și de multe ori se contrazic singure.
”Nimeni nu vrea să-ți ofere un punct de vedere scris. Toată lumea se ferește: ți se spune una și apoi te trezești târât în tot felul de procese…
Când spunem, de exemplu, că nu mai avem echipă națională de fotbal, păi oare nimeni nu vrea să privească spre bază, la ceea ce se întâmplă cu aceste legi, cu acest mod de aplicare a legilor, cu această răstălmăcire?? Păi de ce nu mai vor primarii? Pentru că nu vor să mai aibă probleme și se gândesc la un moment dat că doar fotbalul le mai lipsește din lista de probleme…
Dacă nimeni nu vine să spună exact – scris, nu pe povești! – ce înseamnă schema de minimis și cum se aplică, lucrurile rămân exact în stadiul în care au fost înainte de emiterea Ordonanței de Urgență a Guvernului”
Dan Bobouțanu
Specialiștii sunt de părere că întreg cadrul legislativ ar trebui modificat: de la Legea Finațelor Publice până la reglementările specifice fiecărui domeniu. În ceea ce privește Legea Sportului, 69/2000, ea este aproape inoperabilă de 17 ani, iar OUG-ul ce a venit s-o completeze cu surle și trâmbițe în mai 2017 întârzie să fie utilă.