AUDIO / O poveste veche de 110 ani: Chinezul Timișoara (IV)
Serialul nostru a ajuns la sezonul 1923/1924, cel în care Chinezul a cucerit al treilea titlu consecutiv. O stagiune plină de peripeții, mai ales prin comisiile centrale și regionale, dar în care s-au impus în echipă alte nume noi. Vorbim de Rossler – revenit de la Jahn Cernăuți, unde a jucat în perioada stagiului militar – Schiller, Semler și Adalbert Steiner. Cel din urmă a fost ultimul supraviețuitor a marii echipe a Chinezului și singurul component al alb-violeților a cărui voce a fost păstrată în arhiva Radio Timișoara.
Articol de Gabriel Toth, 6 iunie 2020, 13:28
În 1990, Bela Steiner (foto) a stat de vorbă cu Nicolae Secoșan despre voiajul în America de Sud, la prima ediție a Campionatului Mondial. Însă firul discuției a alunecat și înspre Chinezul și metodele de pregătire din acea vreme. Un ciclu săptămânal de antrenament programa ședințe pe teren de luni până joi, doar în ultimele trei zile fiind utilizată mingea. Vineri era ziua dedicată refacerii, jucătorii mergând la Băile Neptun, unde aveau parte de saună și masaj. Dar să-i dăm cuvântul lui Adalbert Steiner:
Revenim la sezonul 1923/1924, pe care l-am putea caracteriza astfel pentru Chinezul: mult mai greu în Campionatul Districtual decât în fazele finale! Jocul campionilor a scârțâit din plin, astfel că în pauza de iarnă, surprizător, lider era RGMT. Nici primăvara n-a fost mult mai rodnică pentru feroviari, care în ultima etapă au remizat alb cu vechea rivală CAT și au încheiat pe locul al doilea, la un punct în spatele Unirii. Cei din urmă au și fost programați să joace în sferturi cu Societatea de Gimnastică Arad. Și de aici începe „distracția” cu diversele comitete și comiții ale fotbalului românesc…
În iulie 1924, au început tratativele pentru fuziunea dintre Unirea și Chinezul. Noul club ar fi trebuit să se numească Timișana. Însă în ultimul moment, înțelegerea a căzut, după o adevărată revoltă internă izbucnită la Chinezul. Așa încât, pe 20 iulie, în sferturi, Unirea s-a prezentat la întâlnirea cu SG Arad și a fost învinsă cu 3-1.
Regiunea Timișoara a depus însă contestație, deoarece trupa de pe Mureș s-a folosit de doi jucători aduși de la Budapesta, Megyeri și Genczi, care nu aveau toate actele în regulă. În același timp, Chinezul a contestat la forul regional victoria din „District” a Unirii, 2-1 cu RGMT. Pe plan local, lucrurile s-au urnit rapid: s-a decis anularea rezultatului din meciul amintit, iar campioană a fost declarată Chinezul! Sfertul de finală cu SG Arad s-a rejucat, iar Chinezul s-a impus cu 2-0. Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Comitetul Regional a depus o altă contestație la federație, prin care susținea că Timișana ar trebui să fie echipa care să reprezinte forul în sferturi. O ciudățenie, într-adevăr, Chinezul nerecunoscând fuziunea cu Unirea. Lucrurile s-au lămurit în august, când Comitetul Central a decis irevocabil: Chinezul este campioana Regiunii Timișoara, victoria cu 2-0 în fața Aradului e, deci, valabilă, iar alb-violeții avansează în semifinale!
Din toată această harababură, Chinezul a ieșit parcă mai puternică decât oricând, iar semifinala și finala n-au reprezentat decât un galop de sănătate. În penultimul act, alb-violeții au zdrobit, la Timișoara, pe CFR Mureșul Târgu Mureș, cu 9-0! Iar în finala disputată la 17 august 1924, pe teren neutru, la Arad, Chinezul a dispus cu 4-1 de C.A. Oradea. Au înscris pentru campioni Semler, Frech I, Tanzer și Hoksary, punctul de onoare al bihorenilor fiins semnat de Ronay.
Iată formula învingătoare: Ritter – Rech, Hoksary – Fenyvessi, Vogl, Rossler – Tanzer, Frech I, Schiller, Semler, Kilianovitz.
Așa s-a scris povestea controversată a celui de-al treilea titlu din istoria Chinezului. Cel de-al patrulea, cucerit în 1925, a fost obținut cu ceva mai multă liniște, micile scandaluri petrecându-se, culmea, tot pe plan local! Dar despre toate acestea, în episodul următor…
Episodul al patrulea al serialului realizat de Gabriel Toth a fost difuzat astăzi la „Arena Radio” și poate fi reascultat acționând tasta „Play”:
Episoade anterioare:
Episodul I
Episodul II
Episodul III