AUDIO / Stadionul CFR din Timișoara așteaptă să fie redat fotbalului: „Până în martie, terenul trebuie readus la stadiul inițial”
De aproape patru ani, pe vechea arenă de la Gara Mare a Timișoarei nu se mai bate mingea. În aprilie 2020, pe terenul principal al bazei de la Gara Mare a fost ridicat un spital de campanie Covid, în baza unui protocol încheiat de Primărie – proprietara terenului pe care s-a construit stadionul – și Ministerul Apărării Naționale. S-au asfaltat căi de acces, s-au săpat racorduri pentru apă și electricitate chiar pe gazon, unde au funcționat mai multe corturi și containere în care au fost tratați, din datele oficiale, aproape 1.400 de pacienți infectați cu Covid 19. Ultimii, în septembrie 2022. Și totuși, a fost nevoie de mai mult de un an pentru ca spitalul de campanie să fie dezafectat și containerele să fie ridicate.
Articol de Gabriel Toth, 9 decembrie 2023, 15:27
În mod curios, în martie anul acesta, prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a solicitat prelungirea autorizației de funcționare a spitalului modular, în contextul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Într-o jumătate de an, nimeni n-a fost internat acolo, așa încât la sfârșitul verii același oficial a promis că stadionul CFR va fi redat circuitului sportiv. Pe 29 septembrie, o delegație guvernamentală, în funte cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a vizitat bătrâna arenă și a asistat la ridicarea primelor containere de pe terenul de joc.
A durat însă încă o lună de zile pentru ca întreaga suprafață de joc să fie eliberată de construcțiile temporare ridicate în aprilie 2020. În acest moment, terenul nu mai are containere și corturi, nici asfalt. Dar nici la fotbal nu invită. La amintita vizită a autorităților centrale, s-a comunicat că refacerea terenului de fotbal cade în sarcina Primăriei. Iar la început, municipalitatea s-a arătat mai degrabă mirată și derutată.
Și totuși, se pare că lucrurile încep să se miște, iar în primăvara anului viitor mingea de fotbal s-ar putea rostogoli din nou pe terenul principal de pe arena CFR. Aceasta este promisiunea pe care a primit-o președintele clubului feroviar, Constantin Nedela:
Deși în ultimii ani CFR-ul timișorean și-a făcut un nume în fotbalul de sală, clubul își continuă existența și pe teren mare. Desigur, nu la nivelul de altădată. „Leoparzii vișinii” au și azi un centru de copii și juniori bine pus la punct, cu mai multe grupe de vârstă, ținut în viață prin strădania antrenorilor Adrian Brazovan și Dănuț Bilia. Clubul concurează și la seniori, fiind componentă a Seriei a 4-a din Liga a 6-a a județului Timiș. CFR-ul ocupă peste iarnă locul 7 din 10, într-o serie în care mai găsim, printre altele, Ripensia și Electrica, alte două nume de referință ale Timișoarei. Echipa feroviară de azi se bazează pe juniorii mari ai clubului, în vârstă de 14-15 ani. De mai bine de trei ani, CFR-ul își desfășoară activitatea pe terenul 2 al bazei, amenajat în limita posibilităților pentru a corespunde cerințelor AJF pentru organizarea jocurilor oficiale.
Despre situația actualizată a stadionului CFR a vorbit Gabriel Toth în ediția de astăzi a emisiunii Arena Radio:
În acest an, Divizia Sport Radio Timișoara a dedicat un serial arenei de la Gara Mare, în care a arătat importanța acelui spațiu pentru identitatea sportivă a orașului. Acolo s-a practicat sport, în diverse forme, încă de la mijlocul secolului al 19-lea, tot acolo s-a jucat, în 1899, primul meci de fotbal documentat de pe teritoriul de azi al României, acolo a strălucit Chinezul și tot acolo și-a făcut casă și CFR-ul, club care, tot în acest an, a împlinit nouă decenii de existență.