AUDIO / Trei euro-medaliați în orașul Societății de Luntrișoare
Un sport care a oferit sute de medalii României, canotajul, pare în reviriment: Campionatele Europene, ce au avut loc luna trecută, au adus șapte titluri continentale – trei la senioare, patru la juniori.
Articol de Adrian Schindarli, 24 iunie 2017, 09:33
Antrenorul timișorean Zlatomir Balojin, membru în Biroul Federal al FR Canotaj, a vorbit pentru Radio Timișoara despre ceea ce a contribuit esențial la aceste rezultate, într-un reportaj realizat de Adrian Schindarli.
Trei sportivi timișoreni s-au aflat printre medaliați la Europenele de juniori: Andreea Popa, de la CSS Bega – aur în barca de 8+1, Robert Niță (CSS Bega) și Laurențiu Danciu (CSM Timișoara) – argint la 8+1. Tricolorii sunt deja în cantonament pentru Mondialele de peste două luni, dar sportivii rămași acasă trag la rame și vâsle pe Bega.
”Când am început canotajul știam doar că este pe apă, cu barca, dar nu știam nimic în plus. Eu făcusem handbal înainte, dar m-am îndrăgostit de canotaj, a devenit o pasiune și nu aș putea renunța. Da, au fost momente când am simțit că este prea greu. Știu că o să mai vină, dar trec peste ele. Așa e aici, la canotaj”
Dyana Mocan / CSM Timișoara, vicecampioană națională în echipajul de patru
Timișoara a aniversat recent un secol și jumătate de practicare în mod organizat a canotajului pe Bega. La începutul anului 1864, a apărut „Societatea de Luntrișoare”, prima asociație de canotaj de pe actualul teritoriu al României, înființată de câțiva studenți întorși din străinătate. În marea majoritate a lucrărilor de specialitate, înființarea „Societății de Luntrișoare” de la Timișoara este concomitentă cu nașterea canotajului în România. Unele surse susțin însă că, încă din anii 1850, se organizau Regatele de la Sulina, la inițiativa viceconsului englez, aceste întreceri aflându-se sub patromajul Comisiei Europene a Dunării.
Timișoara s-a îmbogățit apoi cu A.S. Regatta, a doua structură de profil a orașului, iar în 1866 a luat naștere Asociația de Canotaj din Timișoara.