AUDIO+VIDEO / Mircea Lucescu: „Am format echipa națională pe «osatura» Corvinului și a Craiovei”
În lungul șir al amintirilor pe care Mircea Lucescu l-a împărtășit pentru Radio Timișoara, am ajuns la momentul preluării echipei naționale. La numai 36 de ani, Lucescu devenea selecționerul României, în toamna lui 1981, înlocuindu-l pe timișoreanul Ștefan Kovacs, după o campanie ratată de calificare la Campionatul Mondial din 1982.
Articol de Gabriel Toth, 31 mai 2020, 14:55
Lucescu a debutat pe banca „tricolorilor” în chiar ultimul meci al acelei campanii, la Berna, contra Elveției. La 11 noiembrie 1981, tricolorii obțineau un rezultat nul, 0-0, cu o formulă mult întinerită: Moraru – Rednic, Ștefănescu, Iorgulescu, Stănescu – Țicleanu (82, Andone), Augustin, Klein, Balaci – Gabor, M. Sandu (90, Boloni).
„Echipele românești nu prea aveau performanțe internaționale în acea perioadă. Erau foarte multe dispute în ceea ce privește alcătuirea echipei naționale, exista deja o rivalitate destul de importantă între câteva dintre echipele campionatului nostru. Astfel că am ales să merg pe mâna celor care cunoșteau jocul meu și care puteau aduce în teren o gândire colectivă. Am mers pe jucătorii Corvinului și au Craiovei, care erau dispuși să dea maximum pentru echipa națională”, ne-a declarat Mircea Lucescu.
Selecționer în perioada 1981 – 1986, Mircea Lucescu ne-a mărturisit cum a gândit formarea acelei echipe naționale, care a dat practic tonul șirului de rezultate de excepție și de calificări la turnee finale încheiat la începutul mileniului III: „Am construit acea echipă națională ca pe o echipă de club. Le organizam 15-17 meciuri internaționale, pe parcursul unui an, îi luam la pregătire iarna și vara. Nu poți să ai o echipă națională fără un grup omogen de jucători, care să știe exact ceea ce se vrea de la ei, care să fie apropiați”.
„Am avut dreptate să merg pe «osatura» Corvinului și a Craiovei. Mai târziu, jucătorii de la Corvinul au fost transferați de Dinamo, cei de la Craiova au ajuns la Steaua și au făcut performanță și cu aceste două echipe” – Mircea Lucescu
În perioada în care a fost selecționer, Mircea Lucescu a reușit să califice România la primul turneu final după aproape un deceniu și jumătate, EURO 1984. Campania de calificare a început chiar la Hunedoara, acolo unde România a învins Cipru cu 3-1, meci în care scorul a fost deschis chiar de corvinistul Florea Văetuș, în minutul 16. Au mai punctat pentru tricolori Cămătaru (min. 19) și Boloni (min. 71).
15.000 de spectatori s-au înghesuit pe stadionul „Corvinul” pentru a vedea la lucru echipa României, aflată în alcătuirea Moraru – Rednic, Iorgulescu, Ștefănescu, I. Bogdan – Țicleanu (46, Petcu), Boloni, Balaci – Gabor, Cămătaru, Văetuș (66, Augustin).
„Primul meu meci important, cel cu Cipru, l-am dus la Hunedoara. Aveam nevoie de susținerea publicului și de niște jucători care să dea totul pe teren. Am și amenajat o tribună acoperită pentru acest meci. A fost arhiplin stadionul”, a spus, despre acest meci, Mircea Lucescu.
Un rezumat VIDEO al meciului România – Cipru 3-1, disputat la Hunedoara, poate fi vizionat AICI.
Al treilea episod al vastului interviu realizat de Florin Cărăbaș cu Mircea Lucescu poate fi reascultat în continuare, acționând tasta PLAY: