Boema sportului: Utilajul Timișoara, echipa născută „din fier vechi”, aniversează o jumătate de veac de la promovare
Era vara lui 69, vorba cântecului. O echipă de baschet din Timișoara, Utilajul, formată cu doar doi ani mai devreme, promova în Divizia B. Câțiva ani mai târziu, aceasta se va dovedi punctul de plecare al unei performanțe excepționale pentru orașul de pe Bega, acela de a avea două formații în prima ligă.
![Boema sportului: Utilajul Timișoara, echipa născută „din fier vechi”, aniversează o jumătate de veac de la promovare Boema sportului: Utilajul Timișoara, echipa născută „din fier vechi”, aniversează o jumătate de veac de la promovare](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2019/11/Utilajul-Timisoara-1969-wm-DS.png)
Articol de Adrian Schindarli, 3 noiembrie 2019, 20:25
![](http://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2019/11/Utilajul-Timisoara-1969-wm-DS.png)
Echipa de baschet Utilajul Timișoara, înaintea turneului de promovare în divizia B, în anul 1969
Mircea Gașpar, cel care a fost sufletul acestui proiect, își amintește: „Am înființat echipa de baschet în cadrul întreprinderii 6 Martie, fieful echipei de fotbal din divizia B, CFR Timișoara. Deși nimeni nu ne-a bagat in seama, la început, am beneficiat de sprijin din partea regretatului Alexandru Molnar, presedintele asociației sportive Utilajul. Fabrica era într-un proces de extindere, astfel că au fost angajati cinci baschetbalisti: inginerii Victor Martinovschi, I. Madău, Szekely Tivadar, profesorul Pavel Roman, ca technician principal, și Ludovic Csordas, tehnician. Scopul declarat a fost formarea unei echipe care sa promoveze in divizia B de baschet”.
Gașpar își amintește că totul a fost construit practic de la zero: „Au fost folosite toate pârghile vremii pentru a obtine conditiile materiale minime necesare desfasurarii activității. Echipa a fost născută pe fier vechi, 20% colectat de UTC. Pe fier vechi am fost dotati cu echipament si mingi. Sansa a facut să se dea in folosință sala de la Liceul nr. 5 (n.r. actuala Școală Generală nr. 21). Întreprinderea a dotat sala cu panouri de baschet, a facut si alte investitii. Am beneficiat de aceasta sala in exclusivitate. Baza materială era astgel asigurata.Conditiile erau mult peste ce se putea spera la vremea aceea”, spune Mircea Gașpar, cel care și-a asumat și rolul de antrenor, dar s-a înconjurat de câțiva jucători cu mare experiență. „Aveam un staff tehnic de invidiat prin jucatorii Ladislau Bachner, Nicolae Basteanu si regretatul Vasile Iațcu, cei mai titrati antrenori ai momentului.Am apelat permanent la ei. M-au îndrumat și am învățat odată cu echipa”, completează artizanul echipei Utilajul.
Bănățenii nu au izbutit promovarea din prima, în 1968, dar s-au calificat în B, în 1969, când barajul de acces a avut loc chiar la Timișoara. Pe vremea aceea, existau campionate județene de baschet, iar promovarea în B nu era un obiectiv la îndemâna oricui.
Utilajul Timișoara a jucat doi ani în B, apoi a fuzionat cu Voința Timișoara, grupare creată de regretatul Nicolae Viciu. Voința a promovat în Divizia A în 1973, astfel că urbea a avut două echipe în elita baschetului masculine românesc, cealaltă fiind Universitatea Timișoara.
Actorii promovării din 1969 se întâlnesc marți, 5 noiembrie, pentru a sărbători o jumătate de veac de la acea performanță.
Numele jucatorilor care au contribuit la promovare: lOSIF PAUL (decedat), NICOLAIE BASTEANU, LADISLAU BACHNER, VASILE IATCU (decedat), PAVEL ROMAN, MIRCEA BARBOSU, ADALBERT BADER ,IOAN MADAU, VICTOR MARTINOVSCHI (decedat), SZEKELY TIVADAR, SZEKELY ERNEST (decedat), STEFAN PREITL, E.ZOLDOTCHI, ADALBERT STEINER, ANTON MINIUS, MIRCEA OPRIN și GH.ROMAN.