Cupa Davis, după 40 de ani: Timișoara, gazdă pentru cele două forțe ale Americii de Sud | AUDIO
Patru deceni se împlinesc anul acesta de la cele mai importante evenimente tenisistice organizate vreodată la Timișoara, două meciuri din Grupa Mondială a Cupei Davis. România a întâlnit Brazilia și Argentina, în două confruntări ce au lăsat o amprentă importantă asupra orașului.
Articol de Adrian Schindarli, 21 martie 2021, 10:31 / actualizat: 21 martie 2021, 11:50
Naționala noastră ieșise din perioada Năstase-Țiriac, când a jucat trei finale de Cupă Davis, dar se păstra în elita tenisului. Nu mai eram, însă, favoriți în meciurile dintre cele mai bune națiuni. 1981 a fost anul primei ediții cu Grupă Mondială, unde se înfruntau 16 echipe.
În primul inaugural al ediției 1981 (6-8 martie), am trecut de Brazilia, cu 3-2, la sala Olimpia din Timișoara.
În prima zi, Florin Segărceanu l-a învins pe Carlos Kirmayr (42 ATP), iar Andrei Dîrzu a cedat în fața lui Thomaz Koch (59 ATP). În ziua a doua, am câștigat meciul de dublu, care a opus aceeași actori, iar punctul victoriei a fost adus de Segărceanu, în fața lui Koch, în ultima zi. Ultima partidă nu a mai contat și s-a jucat în doar două seturi.
Colegul nostru, Mihai Anghel, acreditat la acel meci își amintește că rezultatul a fost o mare surpriză, deoarece jucătorii români nu aveau clasări foarte bune:
Lider al echipei de Cupă Davis la numai 20 de ani, Florin Segărceanu mărturisește că înfruntarea cu Brazilia îi produce fiori:
România – Brazilia 3-2, Sala Olimpia, Timișoara, 6-8 martie 1981
Segărceanu – Kirmayr 4-6, 7-5, 7-5, 6-2
Dîrzu – Koch 2-6, 4-6, 1-6
Segărceanu, Dîrzu – Kirmayr, Koch 0-6, 8-6, 6-4, 7-5
Segărceanu – Koch 4-6, 6-3, 7-5, 4-6, 6-0
Dîrzu – Kirmayr 2-6, 0-6
Succesul cu Brazilia a determinat oficialii federali să aleagă Timișoara drept gazdă și a următorului meci, programat tot pe teren propriu. De această dată, provocarea a fost și mai mare, adversar în sferturile de finală urmând a fi Argentina, care avea doi jucători în Top 10 ATP.
S-a creat o emulație teribilă: întregul județ s-a pus în mișcare pentru a ridica o arena nouă, în centrul orașului, în Parcul Rozelor. Au fost construite terenuri de beton (argentinienii fiind cunoscuți drept jucători de zgură), tribune modulare de câteva mii de locuri, o tabelă de marcaj electronică, foarte modernă pentru acele vremuri, așa încât totul a fost gata pentru înfruntarea cu sud-americanii.
Timișoreanul Ovidiu Șola, arbitru de linie la acele meciuri și mai târziu vicepreședinte al FR Tenis își amintește că nu mai găseai loc nici să arunci un ac în tribune. Era nebunie și la antrenamente:
Ai noștri, antrenați de Alexe Bardan, nu au câștigat nici un set în prima zi: Dîrzu a cedat în fața celui ce este și astăzi unul dintre marii jucători din istoria tenisului, Guilermo Vilas, iar Segărceanu a fost depășit de Clerc, nr. 6 ATP. A doua zi, la dublu, românii au profitat de neînțelegerile dintre cei doi adversari, care nici nu-și vorbeau pe teren și au redus diferența la 2-1.
În ultima zi, Vilas – aflat la acea vreme pe poziția 7 în lume – l-a învins pe Segărceanu în patru seturi și a dus Argentina în semifinale, cu scorul general de 3-2, după ce în ultimul meci rezerva oaspeților, Ricardo Cano, a abandonat la 1-1 la seturi, cu Andrei Dîrzu.
România – Argentina 2-3, Parcul Rozelor, Timișoara, 9-11 iulie 1981
Dîrzu – Vilas 4-6, 4-6, 3-6
Segărceanu – Clerc 4-6, 2-6, 0-6
Segărceanu, Dîrzu – Clerc, Vilas 4-6, 10-8, 6-3, 7-5
Segărceanu – Vilas 4-6, 4-6, 6-3, 1-6
Dîrzu – Cano 4-6, 6-2, abandon Cano
În acel sezon, Vilas și Clerc au jucat finala Cupei Davis, unde au fost depășiți de SUA, cu 3-1, la Cincinnati.
Orașul de pe Bega s-a ales de pe urma confruntărilor cu Vilas și Clerc cu câteva terenuri foarte bune de beton. În ciuda faptului că nu au fost îngrijite, generații întregi de timișoreni au putut juca și pot acolo, în Parcul Rozelor, fie că a fost vorba de plaisirism ori de tenis de performanță. Din nou, Ovidiu Șola:
Lui Florin Segărceanu parcă nu îi vine să creadă că au trecut patru decenii de la acele vremuri când tot ce a fost important în tenisul românesc s-a întâmplat la Timișoara:
Timișoara avea să mai găzduiască două meciuri de Cupă Davis: în martie 1983, România – Chile 5-0 (Grupa Mondială, tur I, Sala Olimpia), și în mai 1988, România – Potugalia 2-3 (Grupa I a Zonei Europa/Africa, tur I, la arena Electrica).