Divizia Sport 30 / 1995 – Anul în care vechea Poli obținea ultima promovare pe teren, în elită
1995 este anul în care vechea Poli Timișoara obținea ultima promovare pe teren în elita fotbalului românesc. La numai un an de la prima retrogradare a echipei de după Revoluție, care n-a fost resimțită ca un dezastru pentru gruparea alb-violetă.
Articol de claudiusav, 12 februarie 2020, 17:42
În vara lui 1994, a fost readus pe bancă experimentatul Costică Rădulescu, iar Poli, cu un nucleu de jucători rodat în Divizia Națională, nu a avut nicio emoție în obținerea promovării. Alb-violeții au câștigat seria a doua a eșalonului secund, cu 78 de puncte, 14 în plus față de următoarea clasată, Corvinul Hunedoara, și 21 peste concitadina CFR, clasată pe 3. Absolut remarcabil parcursul echipei pe teren propriu, unde a reușit să câștige toate cele 17 meciuri disputate, având un golaveraj mai mult decât grăitor: 60-4!
Secretul acestui marș triumfal avea să fie explicat chiar de artizanul acestei performanțe, regretatul Costică Rădulescu, în vara anului 1995. Declarația tehnicianului, în reportajul realizat de Gabriel Toth:
Să dăm citire și câtorva nume și cifre care au obținut pentru Poli această ultimă promovare în adevăratul sens al cuvântului: golgheter a fost Marcel Băban, cu 14 goluri, urmat de un fotbalist adus în pauza de iarnă, Mugur Gușatu, care a punctat de 12 ori în cele 11 meciuri pe care le-a bifat.
Trei jucători au purtat banderola de căpitan de-a lungul sezonului: Titi Varga, Sorin Vlaicu și regretatul Adrian Stoicov. Iar din lotul lui Poli mai făceau parte, printre alții, fostul selecționer al României, Cosmin Contra, care avea să plece la Dinamo imediat după promovare, sau actualul antrenor al Ripensiei, Alexandru Pelici.
Poli avea să reziste doar două sezoane pe prima scenă, după care a urmat declinul. O dezintegrare, în primul rând financiară dar și identitară, care a dus pe drumul arhicunoscut, al compromisului: Dacia Pitești, AEK București, AC Recaș.