Editorial | Corupţia chiar ucide
Am urmărit cu atenţie mediul online. Știrile m-au cutremurat, m-au pus pe gânduri, mi-au creat cute pe frunte şi m-au pus din nou pe gânduri.
Articol de Tiberiu Atanasoae, 3 noiembrie 2015, 22:02
Am urmărit cu atenţie mediul online. Știrile m-au cutremurat, m-au pus pe gânduri, mi-au creat cute pe frunte şi m-au pus din nou pe gânduri.
Mesajul „Corupţia ucide!” a devenit viral.
Fac parte, și asta îmi este cea mai dragă realizare, dintr-un colectiv de camarazi aflați în slujba sportului veritabil. Firește, ne doare tot mai tare când vedem fenomenul dispărut din săli, de pe stadioane și de pe maidane. Ne doare ce nu vedem!
Corupția chiar ucide. Și am fost atât de orbi și am avut ochelari de cal prăfuiți, dacă nu ne-am dat seama de acest lucru până nu am văzut un club în flăcări, plin până la refuz cu tineri. Poate este o comparaţie exagerată, dar trebuie doar să vedem privim tribunele goale de pe „Dan Plătinişanu”…
Corupția a dus-o pe Poli în moarte cerebrală, a resuscitat-o și apoi a crezut că a ucis-o. Din fericire, e greu să ucizi idei şi idealuri. Corupția a îngropat, rând pe rând, Corvinul, CSM Reșița, UTA, Știința și anunțul de la rubrica decese este unul lung. Corupţia ne-a ucis naționala. Greșesc! Ne-a ucis naționalele și a izgonit suporterii din tribune. Corupţia şi nepăsarea noastră (!) au transformat în necunoscuţi zeci, chiar sute de campioni.
Corupția a împrăștiat în stânga și în dreapta cenușa unor fragmente fără pereche din sportul nostru cel de toate zilele. Din fericire, aproape de locul în care scriu rândurile, un #colectiv blamat de mulți mai crede în magie și îndeamnă la ”ÎNAINTE”.
Tragic, corupția a ucis într-o singură seară peste 30 de tineri dintr-un club și vorbim doar despre o chestiune de numere și ore. Din păcate.
Nu îmi imaginez o societate fără fenomenul numit sport. Situația sportului românesc reflectă poate cu cea mai mare acuratețe societatea românească bolnavă, la peste două decenii și jumătate de la un eveniment care parcă are o însemnătate tot mai palidă. Dar sportul trebuie să treacă pe plan secund acum. Şi corupţia trebuie să fie separată de nepăsarea noastră.
Fanii dinamoviști au afișat ieri un banner cu mesajul ”De ce se joacă!?”. Au dreptate! Este total inadecvat să te manifești pe stadioane, fie ele și goale, într-un moment de doliu national. Dar, referindu-ne strict la sport, mă întreb și eu ”De ce se joacă?”, ”Pentru cine se mai joacă?” si ”Cum se joacă?!”
20.000 oameni cer demisii pe străzile Bucureștiului. Este nevoie însă de un #colectiv mult mai mare și de ceva mai mult decât demisii. Și este nevoie să replicăm marșurile în celelalte mari orașe din țară. Și trebuie să știm ce să cerem. Paşnic dar ferm. Altfel, peste 30 de tineri au pornit într-o călătorie fără ca noi să învăţăm ceva.
Trebuie să ucidem corupția. Abia apoi trebuie să încercăm să readucem la viață iubirile pentru care am mers, am plâns și am răgușit pe stadioane: Poli, UTA, Corvinul, CSM Reșița, Știința…
Foto: sporttim.ro
Tiberiu ATĂNĂSOAE