EDITORIAL | Guvernanță, reziliență, indolență!
Echipa de la Federația Română de Fotbal ne-a obișnuit, și nu de ieri, de astăzi, cu o seamă de termeni din dicționarul de neologisme. De ani în șir nu mai vorbim la Casa Fotbalului despre planuri și proiecte, ci despre guvernanță, nu mai spunem rezistență, trecem direct la reziliență.
Articol de Adrian Schindarli, 7 ianuarie 2024, 09:01
Programul FRF nu este de susținere a fotbalului, ci de sustenabilitate, iar cooperarea s-a transformat în „acțiune colaborativă”. Chiar vă propun să vă delectați cu „Brosura-strategie de sustenabilitate” a FRF, pentru a citi despre „planuri de prevenție și educație, cu focus pe copii și tineri” și „integrarea în platforma UEFA de safeguarding”. Să nu ratați nici „sistemul transparent de raportare și acces la măsurile de remediere”. Broșura este plină de arabescuri și de formulări care acum 10-20 de ani nici nu existau în dicționare.
Tot ce e scris acolo se transformă însă în vorbe-n vânt, la o analiză riguroasă. Oficialii FRF sunt foarte atenți la subiectele intens expuse opiniei publice și care punctează consistent la capitolul imagine, însă dincolo de acestea guvernanța rimează cu indolența.
Cel mai recent exemplu a venit dinspre sectorul „fotbal în sală”. Naționala a jucat în Elite Round-ul Campionatului Mondial, antecamera turneului final și a ratat locul secund în grupă din cauza unei greșeli majore făcute de oficialii federali. Tricolorii au pierdut la masa verde, 0-5, cele două partide cu Olanda, și nu au mai putut prinde locul al doilea, cel de baraj, pe care s-ar fi clasat cu cele patru puncte cucerite pe teren în compania naționalei din Țările de Jos.
Mai mult de o lună a trecut de la penalizarea aceea fără ca FRF să dea vreo fărâmă de explicație. Nu numai atât: decizia nici măcar nu a fost anunțată, a fost descoperită de un jurnalist, pe site-ul UEFA, iar motivele sancțiunii nu au fost explicate. Au existat câteva speculații privitoare la naturalizarea incorectă a unor stranieri, dar federalii români și cei de la UEFA au tăcut chitic.
Clarificările erau cu atât mai necesare cu cât printre cei vizați se afla un portughezo-român ce a evoluat de 69 de ori sub tricolorul roș-galben-albastru, inclusiv la turneul final Euro 2018. Este vorba despre Paulo Ferreira, fost jucător la Autobergamo Deva, dar și la City’us Tg. Mureș.
Doar o postare a lui Paulo dintr-o rețea socială – intitluată „Lăcomia unora a ucis munca și visele multora” – a făcut un pic de lumină. Ferreira a scris: „Convocat pentru urmatoarele două meciuri ale naționalei României, am primit informația când mă aflam deja pe pământ românesc că nu pot juca și că probabil nu o sa mai pot face vreodată pentru natională”.
Pusă în ultimele săptămâni în fața unei mulțimi de întrebări referitoare la sancțiune, federația noastră a decis să tacă în continuare, conștientă că interesul în jurul fotbalului în sală este mult mai redus decât cel pentru dreptunghiul verde. Prin urmare, nici eventualele pagube la capitolul imagine și transparență nu li s-au părut însemnate celor cu sediul pe strada Sergent Șerbănică Vasile.
Închei cu o întrebare retorică. Credeți că vreodată, cândva în timp, se va osteni vreun funcționar de la federație să ne spune ce și de ce s-a întâmplat?
Adrian SCHINDARLI | Divizia Sport, Radio Timișoara