IN MEMORIAM / “Imaginaţi-vă ce a fost în sufletul nostru când am pierdut campionatul la golaveraj !”
1958 este anul când Ştiinţa Timişoara obţinea primul trofeu din istoria clubului, Cupa României. Bănăţenii învingeau Progresul Bucureşti, cu 1-0, chiar în Capitală, într-un an în care au foarte aproape şi de titlul de campioană a României. Ştiinţa, care mai târziu avea să devină Poli, a cedat titlul naţional din pricina unei înfrângeri cu 7-0 în faţa Progresului Bucureşti, în penultima etapă, într-un sezon în care toate echipele de pe podium au avut acelaşi număr de puncte:
Articol de Adrian Schindarli, 22 august 2016, 11:02
1. Petrolul Ploieşti 27 puncte (golaveraj 36-22)
2. CCA Bucureşti 27 puncte (golaveraj 41-27)
3. Ştiinţa Timişoara 27 puncte (golaveraj 49-38)
Acea generaţie a pierdut încă unul dintre membrii săi, Ilie Gârleanu, care s-a stins din viaţă la vârsta de 86 de ani. S-a născut de în 1930, la Rezina (judeţul Orhei, actualmente în Rep. Moldova), însă în 1940, când a izbucnit războiului mondial, s-a mutat la Craiova.
„Am fugit în 1940, când au venit ruşii. Din Chişinău am ajuns la Craiova, apoi la Sibiu. Tata era factor poştal şi am fugit cu trenul, toată familia, cu vagonul de poştă, în România. Acasă, făceam şcoala pe malul Nistrului, ne uitam pe geam şi vedeam Rusia. Copiii care jucam fotbal aveam un loc al nostru, o insuliţă pe Nistru, iar grănicerii români stăteau pe un mal, cei ruşi pe celălalt şi se uitau la noi când jucam”
Ilie Gârleanu
A început fotbalul în Bănie, la Sportul Muncitoresc, apoi a trecut la SPF Dolj Craiova. Pasul la seniori l-a făcut la Șoimii Sibiu. Ulterior a mai evoluat la CFR Sibiu, CCA București, CSA Câmpulung Moldovenesc și Petrolul Ploiești.
În toamna anului 1954 a sosit la Știința, formație la care avea să joace vreme de opt sezoane. Extrema dreaptă Ilie Gârleanu a fost om de bază în echipă, dar nu a jucat în finala din 1958, din pricina unei suspendări. După plecarea de la Știința a mai evoluat, vreme de un sezon, la CFR Timișoara, iar în 1963 a agăţat ghetele în cui.
Ilie Gârleanu vorbeşte despre Ştiinţa anilor ‘60 într-un interviu realizat de Ovidiu Linţa în 2011, când clubul din Timişoara sărbătorea 90 de ani de existenţă.
– Are trei selecții în echipa națională: una la reprezentativa A și două la B
– A practicat și atletismul, fiind, în 1949, component al echipei naționale, la 200m plat