ISTORIC / Timișoara și Baia Mare și-au împărțit ultimele șapte titluri la rugby, Bucureștiul domină ierarhia all time
De ani buni, rugby-ul românesc e dominat de provincie. Mai precis de Timișoara și Baia Mare, care și-au împărțit ultimele șapte ediții de campionat. Reprezentantele Banatului și Maramureșului s-au duelat de trei ori în ultimul act în acest deceniu, de fiecare dată câștig de cauză având primii. La fel s-a întâmplat și sâmbăta trecută, atunci când timișorenii și-au adjudecat trofeul, deși finala s-a disputat chiar la Baia Mare.
Articol de Gabriel Toth, 14 decembrie 2015, 12:30
Timișoara rugbistică își trece astfel în cont al patrulea titlu național, după cele din 1972, 2012 și 2013. Chiar și așa, într-o ierarhie all time a campioanelor României, gruparea de pe Bega rămâne în jumătatea a doua.
Deși a cucerit ultimul titlu în 2008, prin Dinamo, capitala domină autoritar clasamentul laureatelor din sportul cu balonul oval. Practic, primele șase locuri ale acestui top sunt ocupate de formații din capitală, unele aflate încă în activitate, altele dispărute de mult, sub șenilele tancurilor sovietice.
Cea mai titrată grupare de rugby din România rămâne Steaua, cu 24 de ediții câștigate, urmată la o distanță destul de mare de Dinamo, cu 16. Podiumul e completat tot de o grupare afirmată în era socialistă, Grivița Roșie, cu 12 titluri, ultimul în 1993.
Urmează trei dintre forțele rugby-ului interbelic: Tennis Club Român (foto – prima campioană a României, în 1914), cu 11 titluri în palmares, Sportul Studențesc și Stadiul Român, ambele cu câte 7 trofee. Trebuie precizat că, până după al doilea război mondial, în campionatul României nu au activat decât formații din capitală, rugby-ul fiind în cel mai bun caz în fază incipientă în alte zone ale țării.
Abia de la locul 7 în jos găsim și campioane din provincie, doar trei la număr în cele 99 de ediții omologate ale întrecerii interne de rugby. E vorba despre Farul Constanța, cu 6 titluri (ultimul în 1997), Știința Baia Mare, cu 5 titluri și Timișoara cu 4, la egalitate cu o altă grupare interbelică, Viforul Dacia București.
Sub pragul de patru titluri, atins în urmă cu o săptămână de Timișoara Saracens, regăsim alte două cluburi bucureștene: Poștă Telegraf Telefon (pe scurt, PTT) – cu două titluri, și Societatea Sportivă de Educație Fizică, o singură dată campioană.
Din totalul de 12 campioane ale României, doar patru au participat în sezonul recent încheiat în Superligă: Steaua, Dinamo, Baia Mare și Timișoara. Alte trei formații au evoluat în Divizia A, eșalonul al treilea al țării: Grivița Roșie, Sportul Studențesc și Farul Constanța.