„Le spun studenților: calitatea vieții, la 50-60-70 de ani, depinde de ceea ce faceți acum, de stitlul de viață pe care îl aveți” | AUDIO
Numărul de medalii cucerite de România la Jocurile Olimpice este în picaj, în ultimele decenii. Dacă în 1984, tricolorii se întorceau cu 53 de medalii de la Los Angeles (20 de aur), la precedentele două ediții, Rio și Tokyo, zestrea a fost de câte patru medalii, una singură de aur. Deseori, am pus picajul în seama unei lipse a infrastructurii, dar cu siguranță că nu acesta este singurul motiv. Și poate nici măcar principalul.
Articol de Adrian Schindarli, 30 decembrie 2022, 07:48 / actualizat: 30 decembrie 2022, 15:14
Mărturie stă ceea ce se întâmplă la Universitatea de Științe ale Vieții, mai exact Agronomia din Timișoara, ce are o bază sportivă excepțională.
Dintre cei 2.000 de studenți din campus, în majoritate străinii sunt cei care fac sport în timpul liber. Agronomia are 450 de studenți străini, din peste 30 de țări, cei mai mulți din Franța, Italia, Israel, dar și din Maroc, Ungaria, Austria ori Germania, după cum spune prorectorul Petru Mergheș.
Într-o clasificare Oxford, campusul universitar de la Agronomie a fost desemnat cel mai bun din Europa în 2014 și grație facilităților de sport, iar Petru Mergheș încearcă să-i convingă și pe cei mai reticenți – în general, românii – să se apropie de terenuri și sală:
„De multe ori, când încerc să le explic studenților importanța rolul și importanța exercițiului fizic, le spun: calitatea vieții, la 50-60-70 de ani, depinde de ceea ce faceți acum, de stitlul de viață pe care îl aveți. Șapte din zece cazuri de deces sunt provocate de stilul de viață. Le mai spun că așa cum sunt ei, așa vor fi și copiii lor. Undeva, modelul din familie este foarte important, dar să nu uităm că acești copii trec printr-un sistem de educație de cel puțin 12 ani, în care ei ar trebui să fie obișnuiți cu aceste activități sportive, cu principiile ce se promovează prin sport, fair play, lucru în echipă, toleranță, determinare”
Petru Mergheș – pentru declarația pe larg, acționați butonul „play” al fișierului AUDIO de mai jos
Proaspătul prorector Petru Megheș a făcut volei, iar apoi a devenit antrenor maestru de tenis și instructor internațional de schi. El a înființat și conduce și acum un club privat, Sport 4 fun, care chiar anul acesta a dat-o pe Andreea Olariu, desemnată cea mai bună jucătoare a turneului final al Campionatului European de tenis de câmp pentru jucătoare sub 12 ani, desfășurat în Franța, la Ajaccio.
De altfel, Mergheș a fost antrenorul României, vicecampioană europeană în acest an la junioare U12, și consideră că experiența de la Sport 4 fun îl ajută și în poziția universitară pe care o ocupă de câteva luni:
Un reportaj pe larg despre cât mai valorează sportul și exercițiul fizic în România puteți asculta sâmbătă, 31 decembrie, la Arena Radio, emisiune ce începe după știrile orei 11,00.