LPF contestă sancţiunile stabilite de FRF şi susţine că acestea pot avea consecinţe negative asupra cluburilor
Liga Profesionistă de Fotbal a emis, vineri seara, un comunicat de presă prin care contestă sancţiunile suplimentare stabilite de Federaţia Română de Fotbal pentru cluburile din Liga I care încalcă protocolul medical, precizând că acestea pot avea consecinţe negative asupra grupărilor.
Articol de Adrian Schindarli, 13 iunie 2020, 10:39
„În cursul zilei de astăzi, FRF a transmis către LPF hotărârea nr. 18 din data de 12 iunie 2020 prin care se urmăreşte, printre altele, completarea Protocolului de Reluare a Competiţiilor elaborat de FRF cu sancţiunile pentru încălcarea acestui protocol. FRF a solicitat printr-un email ca această hotărâre să fie semnată şi de către Gino Iorgulescu, preşedintele LPF şi prim-vicepreşedintele FRF. Precizăm că până la această oră nu a existat nicio consultare telefonică între domnii Burleanu şi Iorgulescu cu privire la aspectele cuprinse în hotărârea menţionată mai înainte, situaţie pe care o considerăm extrem de regretabilă mai ales prin prisma eventualelor consecinţe negative asupra cluburilor din Liga I, prin adăugarea unor sancţiuni suplimentare faţă de cele prevăzute deja în cadrul legislaţiei naţionale”
comunicat LPF
LPF susţine că în urma consultării celor 14 cluburi din Liga I, acestea au comunicat refuzul lor unanim de a accepta sancţiuni suplimentare pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare aplicabile în materia reluării competiţiilor sportive organizate în aer liber.
‘Ţinem să precizăm că, potrivit art. 43 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, activităţile de pregătirea fizică constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul României se vor desfăşura în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii, pe baza hotărârii CNSSU. În acest sens, cele două ministere au emis Ordinul 601/971/2020 care nu prevede un regim sancţionator distinct faţă de cel al dreptului comun. Având în vedere poziţia unanimă exprimată de cluburile din Liga I, precum şi prevederile pct. C din cadrul Regulamentului privind condiţiile necesare a fi respectate de către sportivii profesionişti, sportivii de performanţă şi/sau legitimaţi în vederea reluării competiţiilor sportive în aer liber care stabilesc următoarele: ”În cazul în care se produce infectarea cu SARS-CoV-2 a unui participant la activitatea de pregătire sportivă sau la competiţie, se aplică toate normele legale în vigoare cu privire la izolarea suspecţilor şi contacţilor acestora, procedurile de anchetă epidemiologică şi măsurile legale dispuse de organele abilitate”, Gino Iorgulescu îşi exprimă în mod public refuzul de a semna hotărârea sus-menţionată’, se mai precizează în comunicat.
De asemenea, preşedintele LPF se arată indignat de modul în care FRF înţelege să trateze în aceste momente extrem de dificile toate cluburile din Liga I, prin intenţia de aplicare a unor sancţiuni neadaptate la situaţia economică precară în care se găseşte fotbalul profesionist din România în urma pandemiei de COVID-19.
Mai mult, preşedintele LPF se arată dezamăgit de faptul că FRF a refuzat în mod constant să permită LPF elaborarea unui protocol propriu pentru reluarea competiţiei Liga I, încercând cu orice preţ obţinerea unor beneficii de imagine prin implicarea în procesul de organizare al singurei competiţii de la nivel naţional care respectă în acest moment principiul meritului sportiv.
Totodată, LPF solicită în mod public FRF să ţină cont de punctul de vedere exprimat de cele 14 cluburi din Liga I şi să evite pe viitor orice ingerinţă în activitatea LPF de natură a afecta în mod grav autonomia conferită prin lege acestei instituţii.
Federaţia Română de Fotbal a stabilit, prin decizia Comitetului de Urgenţă de vineri, sancţiuni cuprinse între 5.000 şi 100.000 de lei pentru cluburile din Liga I care încalcă protocolul medical emis de autorităţi prin care este reglementată desfăşurarea competiţiilor sportive în contextul pandemiei de coronavirus.
Printre sancţiunile financiare stabilite de Federaţia Română de Fotbal se numără:
– 5.000 de lei pentru nedezinfectarea mingilor folosite de jucători la încălzirea premergătoare jocului sau nedezinfectarea mingii de joc;
– 10.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiei impuse jucătorilor şi membrilor staff-ului de a folosi doar recipiente şi obiecte personalizate individualizate netransmisibile;
– 15.000 de lei pentru nerespectarea distanţei sociale dintre membrii staff-ului tehnic şi suport, precum şi dintre jucătorii care vor sta pe banca tehnică şi/sau nepurtarea măştilor de protectie de către aceştia, cu excepţia persoanei care acordă indicaţii tehnice;
– 20.000 de lei pentru refuzul nejustificat al jucătorilor şi al membrilor staff-ului tehnic şi suport, participanţi direct sau indirect la un meci de fotbal de a se supune testării RT-PCR pentru COVID-19, conform procedurii stabilite în protocol;
– 50.000 de lei pentru permiterea accesului în incinta stadionului a persoanelor care în urma efectuării triajului epidemiologic sunt depistate cu o temperatura de peste 37,3 C;
– 70.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiei de izolare şi de testare a persoanelor care prezintă simptome COVID 19;
– 100.000 de lei pentru nerespectarea numărului maxim de persoane admise în fiecare dintre cele 3 zone ale arenei sportive cu ocazia desfăşurării unui joc oficial;
– 100.000 de lei pentru apariţia la un club a unui focar de infecţie, (minim 3 persoane din cadrul clubului, indiferent de funcţia deţinută, sunt depistate cu rezultat pozitiv la testarea specifică pentru COVID 19), dacă se constată culpa clubului cu privire la nerespectarea prevederilor protocolului privind reluarea competiţiilor.
Sancţiunile disciplinare vor fi aplicate de Comisia de Disciplină şi Etică a FRF, iar pentru fiecare nouă abatere penalitatea aplicată cluburilor va fi majorată cu jumătate faţă de cea aplicată anterior.
Joi, cu o zi înaintea reluării Ligii I, au fost confirmate 3 cazuri de infectare cu COVID-19, unul la un angajat al clubului Dinamo şi două la FC Botoşani, medicul echipei şi un jucător, ceea ce a dus la suspendarea meciurilor celor două formaţii.
Loturile echipelor Dinamo şi FC Botoşani au intrat în izolare, în timp ce Direcţiile de Sănătate Publică au deschis anchete epidemiologice.
Ediţia 2019-2020 a Ligii I la fotbal, întreruptă la 12 martie din cauza pandemiei de coronavirus, se va relua în 13 iunie cu meciul FC Voluntari – Academica Clinceni (ora 17:00, etapa a 3-a a play-out-ului).
Echipele de fotbal şi-au reluat activitatea la 15 mai, când autorităţile statului au permis antrenamentele în grupuri restrânse, în condiţii de izolare.
Începând cu data de 1 iunie, autorităţile au permis organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în aer liber (cu excepţia sporturilor de contact), fără spectatori, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.