Stadionul CFR: „O parte din viața noastră, o parte din viața timișorenilor este acolo. Se puteau găsi alte soluții” | AUDIO + VIDEO
„Când era meci la CFR, locomotivele trăgeau semnalul în dreptul stadionului. Și atunci mă gândeam că trebuie să înving pentru oamenii ăia, care câștigau într-o lună cât luam eu în două ore de fotbal”, își amintește Daniel Banu, fostul atacant de la CFR Timișoara.
Articol de Adrian Schindarli, 14 mai 2020, 17:01 / actualizat: 14 mai 2020, 18:08
Banu este unul dintre membrii fondatori ai grupului Facebook „In memoriam stadionul CFR Timișoara”, creat după ce autoritățile au decis să amenajeze un spital de campanie chiar pe gazonul stadionului de lângă Gara Mare.
„Nu avem educația de a respecta tradiția, de a respecta ce au construit alții. O parte din viața noastră, o parte din viața timișorenilor este acolo. Se puteau găsi alte soluții”
Daniel Banu
Acționați „play” pentru declarația AUDIO pe larg
Daniel Banu a jucat la Politehnica Timișoara în partea a doua a sezonului 1987/1988. Este un campionat de referință pentru „druckerii” timișoreni, ca urmare a meciului Poli – Dinamo 2-1 (7 noiembrie 1987), la finele căruia antrenorul bucureștenilor, Mircea Lucescu ar fi amenințat că va avea grijă ca „Poli” să retrogradeze.
Banu era în toamna lui 1987 la CFR Timișoara, dar a evoluat pentru Poli în partida din retur, de la București (14 mai 1988), încheiată cu 6-0 pentru Dinamo și își amintește încrâncenarea adversarilor.
„N-am să uit niciodată răutatea lor din acel meci. M-a scuipat Andone și m-a aruncat în zgură. A venit Rednic, m-a ridicat și mi-a spus: „Lasă-l în pace, că ăsta-i cam nebun”. Era 6-0 și continuau să ne jignească și să ne înjure”
Daniel Banu
Acționați „play” pentru declarația AUDIO pe larg
Daniel și fratele său, Florentin Banu, au inaugurat în anul 2004, un complex cu sală de sport și terenuri de tenis, chiar în zona stadionului Dan Păltinișanu. Fost campion de badminton, Florentin s-a îngrijit ca acolo să se dispute câteva ediții ale Internaționalelor României, cu sportivi din zeci de țări.
„Eu și fratele meu nu aveam niciodată unde să jucăm, ca sportivi. Și atunci ne-a venit ideea asta de a construi sala. Afacerea se întreține: nu face profiturile cele mai mari, dar ne permite să ducem o viață civilizată și să reinvestim”
Daniel Banu
Acționați „play” pentru declarația AUDIO pe larg
Daniel Banu s-a retras din fotbal la 28 de ani, în 1991, de la Progresul Timișoara. Frații Banu au intrat în afaceri și au dat marea lovitură cu Fabrica de Napolitane, construită de la zero și vândută apoi trustului Nestle.
Chiar și acum, însă, Daniel Banu este convins că sărăcia reprezintă cel mai bun motivator în sport: „Nu poți face sport cu adevărat de performanță dacă nu ești sărăc”!