Rusia rămâne în stare de suspendare
Consiliul mondial al Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) a menţinut, luni, suspendarea Rusiei, apreciind că s-au făcut progrese în materie de luptă împotriva dopajului, dar acestea sunt insuficiente, relatează AFP.
Articol de Adrian Schindarli, 1 august 2017, 09:42
”Progrese au fost realizate, dar rămân insuficiente. Consiliul a recomandat, deci, în unanimitate continuarea suspendării Rusiei şi a recomandat Congresului, care se reuneşte începând de marţi, să continue această suspendare până ce toate condiţiile puse vor fi respectate. Impresia noastră este că vor să îndeplinească toate criteriile impuse şi că îşi doresc cu adevărat să facă progrese, dar mai rămân subiecte de rezolvat. Trebuie să continuăm să lucrăm cu Rusia, cu RUSADA (Agenţia rusă antidoping), pentru a îndeplini ultimele criterii”
Rune Andersen, preşedintele Task Force
Task Force este organismul pus în practică pentru a supraveghea progresele Rusiei în materie de dopaj, iar declarația a fost făcută cu patru zile înainte de debutul Campionatelor Mondiale de atletism.
Printre criteriile încă nerespectate, Andersen a citat absenţa ‘controalelor semnificative şi complete’ şi absenţa suspendărilor pentru anumiţi antrenori în cazul cărora s-a dovedit că au dopat sportivi. Agenţia Mondială Antidopaj (AMA/WADA) a autorizat pe 27 iunie RUSADA să efectueze noi controale, dar va trebui să aştepte până în luna noiembrie înainte ca aceasta să fie în totală conformitate cu AMA, a precizat Andersen.
Task Force aşteaptă, de asemenea, o totală recunoaştere de către autorităţile ruse a raportului McLaren, care a scos la lumină organizarea unui dopaj de stat în această ţară.
Atletismul rus se află în centrul unui amplu scandal de dopaj şi corupţie, sportivii săi fiind privaţi de Jocurile de la Rio, din vara anului trecut, în urma unei anchete a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), condusă de juristul canadian Richard McLaren.
Însă IAAF a oferit o portiţă de scăpare atleţilor ruşi care pot dovedi că parcursul şi metodele lor de antrenament nu au avut nicio legătură cu sistemul generalizat de dopaj, scrie Agerpres.
Unul dintre criterii prevede că niciunul dintre ei nu trebuie să figureze în raportul McLaren, fiind obligatorie, totodată, reanalizarea eşantioanelor prelevate la Campionatele Mondiale de la Beijing, în cazul în care atleţii au participat la competiţia respectivă.