Agrometeo: Culturile de viţă-de-vie vor fi în repaus biologic, în toate podgoriile
Lucrările agricole de sezon se vor desfăşura în bune condiţii, cu excepţia zilelor cu precipitaţii, în timp ce la viţa-de-vie se va continua repausul biologic în toate podgoriile, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă până în data de 25 martie, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Articol de Carla Chiu, 20 martie 2015, 13:04
Caracteristicile agrometeorologice pentru următoarea perioadă relevă că rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Local, în nordul Moldovei, vestul Maramureşului şi al Banatului se vor înregistra deficite de apă în sol.
Potrivit specialiştilor ANM, citați de Agerpres, pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, atât la culturile de toamnă, cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua pe ansamblu normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, la începutul perioadei, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura mai lent.
În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla predominant în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%). Rapiţa va parcurge predominant înfrunzirea (6-12 frunze), pe majoritatea suprafeţelor cultivate, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.
În plus, în aproape toate plantaţiile, la speciile pomicole se va menţine starea de repaus vegetativ, iar la soiurile timpurii de sâmburoase (cais, cireş, piersic) se vor semnala fazele de umflare a mugurilor de rod şi, local, înmugurirea.
Lucrările agricole de sezon, respectiv pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tăieri şi tratamente în vii şi livezi, fertilizări şi erbicidări, se vor desfăşura în bune condiţii, cu excepţia zilelor cu precipitaţii. Totodată, la viţa-de-vie se va continua repausul biologic, în toate podgoriile.
Din punct de vedere meteorologic, prognoza ANM prevede că, sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire, la scara întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -3 şi 8 grade Celsius, în primele zile, apropiată de mediile multianuale, şi între 3 şi 11 grade Celsius, în restul perioadei, valori mai ridicate cu până la 6 grade Celsius în raport cu normele climatologice, în aproape toată ţara.
Maximele aerului se vor situa între un grad şi 15 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar minimele vor fi cuprinse între -9 şi 4 grade Celsius în toate zonele de cultură, fiind condiţii de producere a îngheţului superficial la sol.
În majoritatea regiunilor agricole se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Recomandările specialiştilor prevăd pentru următorul interval: efectuarea controlului semănăturilor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă) pentru verificarea vigurozităţii plantelor, fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK), lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi tratamente fito-sanitare) în plantaţiile pomi-viticole, precum şi continuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, ovăz, mazăre, borceag, lucernă, sfeclă de zahăr).
Foto: agrari.ro