Ascultă Radio Timișoara Live

ATAC TERORIST LA PARIS: Poliția franceză continuă vânătoarea ucigașilor. Arestări în cazul atacului armat! UPDATE!

Premierul Franței Manuel Valls a anunțat că mai multe persoane au fost arestate. Potrivit Le Monde, care citează surse judiciare, ar fi vorba despre șapte persoane. Deocamdată nu se cunoaște în ce calitate au fost aceste șapte persoane arestate și nici identitatea lor nu a fost oferită.

ATAC TERORIST LA PARIS: Poliția franceză continuă vânătoarea ucigașilor. Arestări în cazul atacului armat! UPDATE!

Articol de Radio Timișoara, 8 ianuarie 2015, 16:44 / actualizat: 9 ianuarie 2015, 9:05

Cel mai tânăr dintre cei trei suspecţi urmăriţi de forţele de ordine franceze după atacul criminal împotriva revistei Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, 18 ani, s-a predat poliţiei, potrivit unor surse concordante, informează AFP.

Ceilalţi doi suspecţi, doi fraţi născuţi la Paris şi având cetăţenia franceză, Said Kouachi, 34 de ani, şi Cherif Kouachi, 32 de ani, un jihadist cunoscut de serviciile antiteroriste, sunt încă în libertate.

Poliţia franceză a difuzat joi un apel către martori cu fotografiile celor doi fraţi căutaţi în ancheta asupra atentatului mortal contra ziarului Charlie Hebdo, după predarea unui presupus complice, informează AFP.

suspecti atac terorist la Paris

Cherif şi Said Kouachi, cu vârste de 32 şi 34 de ani, sunt ‘susceptibili de a fi înarmaţi şi periculoşi’, a avertizat prefectura poliţiei din Paris, precizând că ei ‘fac obiectul unor mandate de urmărire

Potrivit Le Monde, poliția nu a formulat nicio acuzație împotriva persoanei care s-a predat comisariatului Charleville-Mézières. În cazul lui, a fost vorba doar de niște „verificări”. El are același nume de familie cu soția lui Cherif Kouachi. Știindu-se căutat, el s-a prezenatat la comisariatul orașului de un este orginară soția celui mai tânăr dintre frații Kouachi.

Joi a fost declarată ‘zi de doliu naţional’ în Franţa în memoria celor douăsprezece persoane ucise în atacul comis cu o zi în urmă la Paris împotriva sediului redacţiei publicaţiei satirice Charlie Hebdo, potrivit Jurnalului oficial, citat de AFP.

Preşedintele François Hollande a anunţat miercuri într-o alocuţiune televizată decretarea unei zi de doliu naţional, precizând că drapelele vor coborâte în bernă timp de trei zile şi că ‘un moment de reculegere se va păstra joi la amiază în toate instituţiile publice’ .

‘Toţi cetăţenii noştri trebuie să poată să se alăture acestui omagiu.Angajatorii au fost invitaţi să permită salariaţilor să participe’, adaugă o circulară semnată de primul ministru Manuel Valls, publicată de asemenea în Jurnalul oficial.

Catedrala Notre-Dame din Paris va face să sune clopotele, iar apoi o slujbă religioasă va avea loc, a anunţat dioceza.

Douăsprezece persoane au fost ucise, printre care personalităţi de marcă ale săptămânalului Charlie Hebdo, caricaturiştii Charb, Cabu, Wolinski, Tignous şi Honore, în timp ce alte unsprezece persoane au fost rănite, între care patru grav.

UPDATE 12.30 Potrivit BBC, cei doi suspecți căutați de polițiști au fost localizați în nordul Franței, potrivit AFP.

UPDATE 12.40 Presa franceză raportează că cei doi suspecți localizați pe o autostradă în nordul țării ar fi înarmați. Potrivit unor martori, cei doi au fost văzuți în apropierea unei benzinării.

UPDATE 13.00 Moment de reculegere în Franța, în memoria victimelor atacului de miercuri de la Charlie Hebdo, unde 12 persoane au fost ucise. Oamenii au ținut un moment de reculegere, apoi spontan, au aplaudat. Mijloacele de transport public din Paris s-au oprit, pentru momentul de reculegere. Momente de reculegere au fost ținute, joi, și în Bruxelles.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Sursa foto: dailymail.co.uk

UPDATE 14.00 Cei doi suspecți ai atacului de la sediul Charlie Hebdo din Paris se pare că au jefuit o benzinărie din nordul Franței. Potrivit presei franceze, bărbații au furat carburant și produse alimentare și au tras mai multe focuri de armă. Incidentul s-a petrecut în apropiere de Villers-Cotterets, în regiunea Aisne.

Potrivit martorilor, cei doi s-ar îndrepa către Paris, într-un automobil Renault Clio de culoare gri – se pare că același automobil furat în Paris la puțin timp după incidentul de miercuri. Potrivit postului BFMTV, polițiștii monitorizează principalele intrătri în Paris.

 

Sursa foto: BBC

Sursa foto: BBC

 

UPDATE 14.40 Reprezentanţii comunităţii musulmane din Franţa le-au cerut imamilor din toate moscheile din ţară să ‘condamne cu cea mai mare fermitate violenţa şi terorismul’ în cursul rugăciunii de vineri, după atentatul sângeros comis miercuri la sediul săptămânalului Charlie Hebdo, relatează AFP. Liderii Consiliului francez al cultului musulman (CFCM), instanţă reprezentativă a comunităţii musulmane din Franţa, precum şi cei ai UOIF (apropiată Fraţilor Musulmani), le-au cerut de asemenea ‘cetăţenilor de confesiune musulmană să participe în număr mare la manifestaţia naţională’ prevăzută să aibă loc duminică în Franţa. Într-un comunicat, majoritatea federaţiilor musulmane s-au declarat ‘profund şocate şi afectate de asasinarea colegilor noştri jurnalişti şi ofiţeri de poliţie’ şi au dorit ‘să-şi exprime solidaritatea naţională şi civică faţă de această tragedie’.
Cei aproximativ 5 milioane de musulmani din Franţa vor fi invitaţi cu această ocazie ‘să-şi afirme dorinţa de a trăi împreună în pace cu respectarea valorilor Republicii’, potrivit textului oferit presei după o reuniune a liderilor religioşi la Marea Moschee din Paris.

UPDATE 14.50 Un cronicar al Charlie Hebdo, Patrick Pelloux, a dat asigurări că săptămânalul satiric, a cărui redacţie a fost practic decimată miercuri în urma unui atentat sângeros în care au fost executaţi cu sânge rece opt jurnalişti şi caricaturişti, dintr-un total de 12 victime, va apărea miercurea viitoare.

‘Vom continua. Am decis să apărem săptămâna viitoare. Toţi au fost de acord’, a declarat Pelloux pentru AFP, precizând că membrii redacţiei care au supravieţuit atacului se vor reuni cât de curând.

Apariţia noului număr al săptămânalului va arăta că ‘prostia nu a avut câştig de cauză’, a spus el, potrivit France Inter.

 UPDATE 15.40 Accesul în cartierul Élysée a fost blocat, ca măsură de precauţie. Autorităţile franceze au ridicat planul ‘Vigipirate’ la nivelul maxim de alertă în Île-de-France şi, ca măsură de precauţie, accesul în cartierul Champs-Élysée şi îndeosebi în perimetrul din jurul palatului Élysée a fost blocat, informează joi postul de televiziune RTL. Totodată, toate căile de acces către Paris sunt sub supraveghere.

 

Picnic în Pusta Banatului, cu bicicleta sau vaporașul pe Bega
sâmbătă, 21 septembrie 2024, 09:50

Picnic în Pusta Banatului, cu bicicleta sau vaporașul pe Bega

Timișorenii sunt așteptați la un nou Picnic în Pusta Banatului, organizat de primăria Otelec și Asociația My Banat. Picnic în Pusta Banatului...

Picnic în Pusta Banatului, cu bicicleta sau vaporașul pe Bega
Tramvaiele nu mai circulă cel puțin un an între Piața UTA și Gai în Arad
sâmbătă, 21 septembrie 2024, 09:37

Tramvaiele nu mai circulă cel puțin un an între Piața UTA și Gai în Arad

Circulația tramvaielor pe tronsonul Piața UTA – Făt Frumos – Piața Gai din municipiul Arad va fi suspendată începând de luni. Lucrările...

Tramvaiele nu mai circulă cel puțin un an între Piața UTA și Gai în Arad
Muzeul Banatului lansează proiectul “Din albumul timpului” cu o fotografie din 1882
sâmbătă, 21 septembrie 2024, 09:29

Muzeul Banatului lansează proiectul “Din albumul timpului” cu o fotografie din 1882

Muzeul Naţional al Banatului a lansat rubrica “Din albumul timpului”, o incursiune săptămânală în trecutul surprins în imagini. Prima...

Muzeul Banatului lansează proiectul “Din albumul timpului” cu o fotografie din 1882
Vremea în vestul țării
sâmbătă, 21 septembrie 2024, 09:17

Vremea în vestul țării

Astăzi, vremea va fi frumoasă. Cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla în general slab. Izolat vor fi condiții de ceață în cursul...

Vremea în vestul țării
vineri, 20 septembrie 2024, 14:45

Cornelia Căprariu Roman – 40 de ani de cântec / Video-Live

Una dintre cele mai apreciate interprete din zona Aradului, Cornelia Căprariu Roman, vine împreună cu soțul ei, violonistul Traian Roman, în...

Cornelia Căprariu Roman – 40 de ani de cântec / Video-Live
vineri, 20 septembrie 2024, 06:00

Fără apă caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm întrerupe, astăzi, între orele 8.00 și 15.00, furnizarea apei calde la punctual termic 52 pentru remedierea defecțiunii. Vor fi...

Fără apă caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei
vineri, 20 septembrie 2024, 04:50

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi însorită cu cerul mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 și 25 de...

Vremea în Banat și Crișana
joi, 19 septembrie 2024, 19:05

Trafic închis timp de trei nopți în centrul Timișoarei pentru filmări la un serial

Traficul rutier va fi închis pe durata nopții în câteva zone centrale din Timișoara, în perioada 20 – 22 septembrie. Circulația rutieră va...

Trafic închis timp de trei nopți în centrul Timișoarei pentru filmări la un serial