AUDIO / Conte Verde, transatlanticul cu teren de fotbal și călugărițe catolice
Conte Verde, două cuvinte de care se leagă una dintre cele mai frumoase povești din istoria fotbalului. Conte Verde a fost un transatlantic construit în perioada interbelică, distrus într-al doilea război mondial și cu care trei naționale europene – România, Franța și Belgia – au traversat Oceanul pentru a participa la primul Campionat Mondial, cel din Uruguay, jucat în 1930.
Articol de Adrian Schindarli, 5 iulie 2015, 13:11
Fotbalistul timișorean Adalbert Steiner, de trei campion național cu Chinezul, s-a aflat la bordul acelui vas. România s-a îmbarcat la Genova, iar drumul până acolo a fost făcut cu trenul. Amintirile lui Adalbert Steiner, depănate colegului nostru, Nicolae Secoșan, în urmă cu un sfert de veac.
83 de ani era vârsta lui Adalbert Steiner când istorisea toate acestea și avea să se stingă din vița în 1994, la aproape 88 de ani. Le-a povestit și mai multe fiilor săi, Iosif și Adalbert, prezenți recent în studioul Radio Timișoara. Iosif Steiner.
Fotbaliștii români au încercat să se antreneze din când în când pe punte, pe terenul despre care vorbea Iosif Steiner, numai că echipajul italian de pe Conte Verde nu prea dădea voie, din motive de pudoare. Printre pasageri se afla și un grup de călugarițe catolice.
Din păcate, clientelismul funcționa și la acea vreme în sânul proaspăt înființatei Federații Române de Fotbal. Adalbert Steiner fiul povestește cum România a plecat peste mări și țări cu numai 13 fotbaliști, completat din loc în loc de fratele său, Iosif.
Stanciu a înscris golul cu care România trecea din nou la conducere, 2-1 cu Peru (în final a fost 3-1), după care pierdea în fața gazdelor din Uruguay, 4-0. Povestea celor două meciuri de la Mondial, într-un episod viitor, atunci când vă vom spune ce probleme mari au avut la serviciu jucători plecați la celălalt capăt al lumii pentru a juca fotbal, un sport care în Romania nu însemna mare lucru în anii ’30.