Caravana Gaudeamus aduce la Timișoara o nouă ediție a concursului Lectura la doi pași
La fiecare popas al Caravanei GAUDEAMUS – RADIO ROMÂNIA, Studioul Teritorial Radio Timişoara organizează, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Concursul Lectura la doi paşi, etapă zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, din cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS.
Articol de Radio Timișoara, 20 mai 2019, 13:12
Dedicat liceenilor cu solide cunoştinţe de limba şi literatura română, Concursul „Lectura la doi paşi” a reunit în competiţie, pe parcursul celor 11 ediţii anterioare, 142 de participanţi din: Timişoara, Arad, Reşiţa, Deva, Lugoj, Făget, Sânnicolau Mare, Buziaş, Periam, Gătaia, Deta, Dudeştii Vechi.
Probele concursului vizează lectura expresivă, înţelegere de text şi argumentare a cerinţelor, scriere creativă, dezbatere pe o anumită temă, iar juriul, compus din profesori de specialitate, urmăreşte corectitudinea şi claritatea exprimării, coerenţa şi complexitatea discursului, capacitatea de persuasiune, originalitatea, creativitatea.
Prof. Elena Mănescu, membru al juriului:
Concursul „Lectura… la doi paşi!” realizează un dialog carte – radio, contribuie la un schimb cultural, este un moment de bucurie, trezire, fascinaţie…
Concurenţii sunt puşi să răspundă, teoretic şi practic, şi la întrebarea:
- Ce presupune a citi o carte valoroasă?…
… adică, lectura conştientă, înţelegerea şi interpretarea textului, în funcţie de gen şi specie, de curentul artistic… o lectură eficientă! Astfel, lectura devine o comunicare între cititor şi scriitor.
De asemenea, cărţile oferă dezbateri de conştiinţă, repere morale, căi pentru a vedea dimensiuni noi legate de viitor. Ajută la cultivarea limbii române. Alberto Moravia spunea că orice carte citită este o putere în plus.
Se ştie că viaţa este o consecinţă a unei modalităţi culturale şi, adeseori, cartea poate surprinde realitatea.
Prof. Dr. Elena Ligia Jebelean, membru al juriului:
An de an, acest concurs îşi propune mult mai mult decât să selecteze un participant pentru etapa naţională. Ne dorim ca elevii pasionaţi de citit să conştientizeze dubla funcţie a lecturii: cale spre sine – cale spre celălalt. Nu este vorba, aşadar, despre a măsura cât/ ce au reţinut ei din ce au citit, ci despre a-i determina să scoată la iveală în ce măsură au descoperit în cărţi hrană pentru minte şi suflet, este vorba despre a-i convinge să dezvăluie cum întâlnirea cu textul poate lua forme neaşteptate – de la spaima unui nod de labirint la eliberarea unei bătăi de aripă, de la neliniştea de a nu te recunoaşte la bucuria de a fi tu însuţi.
În concurs aceşti tineri vorbesc despre cărţi, despre nesfârşitul spiritual ce ne cucereşte prin ele. În autori, în personaje, regăsesc fulgurant frânturi din ei înşişi. Dialogul dintre ei ia maximă amplitudine în proba de dezbatere, care le ridică problema angajamentului social/ cultural al intelectualului, pregătindu-i pentru a transforma lumea în care trăim cu scânteile generate de ideile care construiesc uneori doar puncte de contact, alteori veritabile dune reciproc modelatoare.
Lucian Pop, moderator al probei de dezbatere:
Victoriile de ieri nu pot înlocui bătăliile de astăzi…de aceea, cuvântul scris sau rostit îşi găseşte rostul doar acolo unde spiritul raţiunii, perseverenţa căutării sensului pierdut sau ludicul ideilor autentice găsesc un pământ bun în inimile şi minţile unor adolescenţi care vor să contrazică toate clişeele lumii postmoderne şi să ne arate cu paşii lor mărunţi încotro trebuie să păşim în spaţiul lecturii şi al culturii fără frontiere… – iată oglinda întâlnirii culturale Lectura…la doi paşi!
Nădăjduiesc ca această oglindă să nu se spargă – încă mai sunt chipuri care trebuie să se privească…
Ocupanţii locului întâi în Concursul „Lectura la doi paşi” au fost invitaţi, an de an, să participe la finala Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, din cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS, organizat de Radio România la Bucureşti, competiţie de la care elevii timişeni s-au întors de opt ori laureaţi:
- Premiul II, 2005, Cristiana Dinea, Liceul de Informatică „Grigore Moisil”
- Premiul I, 2006, Laurenţiu Prodan, Liceul de Informatică „Grigore Moisil”
- Premiul I, 2007, Emanuela Stanisav, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”
- Premiul III, 2008, Ionuţ Blidar, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”
- Premiul I, 2010, Oriana Manda, Colegiul Naţional Bănăţean
- Premiul II, 2012, Snejana Ung, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”
- Premiul II, 2013, Alexandru Ciprian Bodog, Liceul Pedagogic”Carmen Sylva”
- Premiul I, 2018, Iulia Maria Sucutardean, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”.
Concursul „Lectura la doi paşi”, ajuns la ediţia a XII –a, se va desfăşura pe 22 mai a.c., începând cu ora 14:00, lângă pavilionul expoziţional al Caravanei GAUDEAMUS – RADIO ROMÂNIA din Piaţa Victoriei. La confruntarea „pro lectura” vor participa elevi din clasa a X –a, de la unităţi prestigioase de învăţământ din Timişoara: Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Liceul Teoretic „William Shakespeare”, Colegiul Național ”Constantin Diaconovici Loga”, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Național Bănățean.