Cinematograful “Dacia” din Timișoara a ajuns decor pentru filme de groază
În anii ’80, la demisolul unui bloc cu patru etaje din zona Pieţei Dacia din Timişoara a fost amenajat cinematograful “Dacia”. A funcţionat până la sfârşitul anilor ’90. Ulterior, ani de zile, în holul cinematografului, ani de zile a funcţionat un internet-caffe.
Articol de Radio Timișoara, 29 noiembrie 2017, 14:22
Odată cu pierderea proceselor de către RADEF şi obligaţia de predare a sălilor către administraţia locală, firma respectivă şi-a lichidat afacerile, abandonând acolo şi vechile computere, de care nu mai aveau nevoie. Coşmarul celor care locuiesc în bloc a început după ce uşa şi câteva geamuri au fost sparte, iar calculatoarele-deşeuri au fost furate. De câteva luni, fostul cinematograf “Dacia” este deschis, intră cine vrea, fiecare pleacă cu ce apucă, spune reprezentanta asociaţiei de proprietari, Sinezia Coşeriu.
“Efectiv au vandalizat. Noi, ca asociație, numai probleme am avut. Nu au vrut să facă mai nimic. Ne curgea în demisol pentru că blocul e lipit de sală. Pentru că totul este deteriorat, a început să se infiltreze apa. Am intrat în sală, poți face filme horror 3D”, spune Sinezia Coşeriu
Odată cu sosirea frigului au început să îşi facă culcuş oamenii fără adăpost. Locuitorii se tem că aceştia vor începe să dea foc scaunelor din sală pentru a se încălzi.
“Au obiceiul să își facă foc. Mi-e teamă că o să dea odată foc, pentru că acolo au și material. Mai demult, între blocuri este o nișă de 50 cm, acolo și-au făcut foc într-o vreme. Degeaba facem deratizări și dezinsecții din moment ce acolo este ditamai focarul”, mai spune timișoreanca.
Reprezentanţii RADEF au fost sesizaţi deja de Asociaţia de proprietari şi speră ca problemele să se rezolve cât mai repede, spune Viorel Bujor, de la Servicul Tehnic al RADEF.
“Problema este clară. Tate cinematografele din Timișoara au fost câștigate de către Primăria Timișoara și suntem în predare-primire. Avem pe cineva care răspunde în zonă, e administrator peste aceste cinema-uri. Sunt niște pași care trebuie urmați, trebuie strânse niște date, trebuie un bilanț, trebuie întocmite toate aceste documente, trebuie utilitățile și atunci, în momentul în care avem toate documentele, se întâlnește reprezentantul Primăriei și de la noi consilierul juridic să facă predarea-primirea. O să anunț administratorul din zonă să meargă să pună un lacăt”, spune Viorel Bujor.
Primăria Timişoara nu a intrat încă în posesia niciuneia dintre sălile fostelor cinematografe pe care RAEF trebuie să le predea, în urma deciziei instanţei.