CJ Hunedoara caută soluții pentru deșeurile provenite din construcții
Autorităţile din judeţul Hunedoara caută o soluţie pentru depozitarea deşeurilor provenite din materiale de construcţii.
La nivel județean nu există un sistem de management al deșeurilor din construcții, drept pentru care sunt destule cazuri în care acestea sunt aruncate pe malul apelor sau pe terenuri virane, după cum explică președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
“Mie îmi dă de gândit, fiindcă nu vedem un mal al unui râu, al unui pârâu, să nu fie plin de deșeuri rezultate din materiale de construcții. Căutăm acum un teren, căutăm o firmă specializată, să facem un parteneriat public-privat între firme și Consiliul Județean în așa fel încât, ca și cum avem CMID de la Bârcea, să avem și un CMID pentru aceste materiale de construcții. Se construiește foarte mult și atunci constructorul, dacă nu îi dai posibilitatea să depoziteze undeva unde să-l ducă, îl aruncă așa, pe ascuns, pe malul râurilor”, spune Laurențiu Nistor.
Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI Deșeuri Hunedoara, Dan Stoian, spune că problema deșeurilor din construcții poate fi rezolvată prin accesarea unor fonduri europene. Consiliul Județean s-a asociat cu mai multe orașe pentru acest proiect.
“Pentru asta s-a deschis un program nou făcut de Ministerul Mediului și Pădurilor. Se cheamă Centru de aport voluntar și sunt eligibili să depună atât consiliile Județene, primăriile sau ADI-urile. Vor fi CAV-uri la nivel de orașe și vor fi undeva la 10 CAV-uri, dar în paralel sunt și alte orașe care nu intrat în asociere și vor putea să-și abțină obțină CAV-uri pe finanțare directă”, spune Dan Stoian.
În județul Hunedoara funcționează acum un sistem integrat de management al deșeurilor, dar acesta nu include și preluarea resturilor din construcții sau deșeurile mari.
Articol de Radio Timișoara, 18 ianuarie 2023, 13:19