Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Cumpărături de sărbători, pe ultima sută de metri! Cât consumă românii în decembrie?

În perioada Crăciunului şi a Anului Nou, românii consumă peste 7,3 milioane de cozonaci, 1,5 milioane de porci şi peste 160 de milioane de ouă, iar toate acestea sunt ‘stinse’ cu 50 de milioane de litri de vin şi sunt asezonate cu specilităţi de ciocolată sau cafea, relevă estimările furnizate de producători şi procesatori.

consum de sarbatori

Articol de Radio Timișoara, 24 decembrie 2014, 09:58 / actualizat: 24 decembrie 2014, 11:38

În România se sacrifică în perioada Crăciunului peste 1,5 milioane de porci, în jur de 30% din totalul animalelor sacrificate într-un an întreg, din care în jur de 450.000 -500.000 de capete provin din fermele comerciale, iar diferenţa este reprezentată de sacrificările din gospodăriile proprii.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, afirmă că preţurile sunt mai mici cu 10-15% în 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Carnea de porc în viu se vinde, în medie, în această perioadă cu 5 lei/ kg, sub preţul de cost al producătorului român.

Vânzările de tobă, caltaboş sau cârnaţi, în creştere cu 15% în decembrie

Produsele tradiţionale din carne de porc, precum toba, caltaboşul sau cârnaţii întregesc meniurile românilor de Crăciun, iar procesatorii se orientează în această perioadă către astfel de produse, pentru a satisface toate gusturile.

Consumul mediu de produse din carne de porc al unui român este în creştere faţă de anii trecuţi, ajungând la 33 de kilograme pe locuitor într-un an, însă rămâne cu 15-20% mai mic decât media din Uniunea Europeană.

Patiserii scot pe piaţă 7,3 milioane de cozonaci

În această perioadă şi patiserii se laudă cu creşterea consumului de cozonaci, în condiţiile în care românii consumă în perioada sărbătorilor de iarnă de circa zece ori mai mulţi cozonaci decât într-o lună obişnuită.

Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, estimează că vor intra pe piaţă circa 7,3 milioane de cozonaci, o cifră uşor în creştere faţă de anii trecuţi, însă preţurile rămân neschimbate.

Românii consumă 160 de milioane de ouă, numai în luna decembrie

Potrivit preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, în luna decembrie, românii cumpără în jur de 160 de milioane de ouă, cu 50% mai mult comparativ cu o lună obişnuită.

Reprezentanții crescătorilor de păsări recunosc că este posibil ca în magazine preţul ouălor să fie mai ridicat în această perioadă, dar majorarea nu provine de la producătoriPe rafturile magazinelor ouăle se vând cu preţuri începând de la 0,55 lei pe bucată până la 0,8 lei, în timp ce ouăle ecologice pot ajunge şi la 1,2 lei/bucata.

În decembrie, românii preferă vinurile roşii, iar consumul creşte cu 50% faţă de o lună normală

Şi consumul de vin creşte cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, în medie, românii beau cu 50% mai mult vin faţă de o lună obişnuită. Directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe, spune că românii preferă în această perioadă vinuri roşii, iar consumul total de vin este estimat la 50 de milioane de litri numai în luna decembrie, din care doar 40% provine din piaţa fiscalizată.

Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franţa se consumă 58 litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor.

Consumul de ciocolată, în uşoară creştere

În privinţa ciocolatei, datele statistice arată o creştere uşoară a consumului în ultimul an, după o scădere continuă din 2008, acesta fiind estimat la 1,7 kilograme pe cap de locuitor, spre deosebire de ţările occidentale, unde media este de 10 kilograme, conform unor date furnizate de companiile de profil.

În 2012, consumul de ciocolată în România a fost de 29,6 milioane de kilograme, în scădere cu aproape 5% comparativ cu anul precedent. Vârful consumului de ciocolată a fost atins în 2008, când volumul a ajuns la 39 milioane de kilograme, adică 1,9 kilograme per capita. Românii, peste 80%, preferă ciocolata cu lapte.

Vânzările de produse alimentare vor creşte cu 70-75%, până la finele anului

În decembrie vânzările de produse alimentare de bază au crescut deja cu circa 60% faţă de lunile anterioare, iar până la finele anului pot înregistra o creştere de 70-75%. Estimarea aparține președintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.

Acesta s-a arătat revoltat de preţurile practicate de unii comercianţi, care profită de dorinţa românilor de a cumpăra produse tradiţionale la masa de Crăciun, preparate din porcul crescut în ogradă şi scot pe piaţă jumări la 50 de lei/ kg sau chiar şorici la 60 de lei pe kilogram.

Bugetul românilor pentru masa de Crăciun şi Revelion

Bugetul mediu pe care românii au declarat că l-au alocat în acest an pentru Crăciun şi Revelion strict pentru mâncare şi băutură (carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe) este de este de 602,21 lei, comparativ cu 600,76 lei în 2013. Suma este în creştere faţă de bugetul pentru 2012 – 501 lei – şi 422 de lei în 2011.

În total, românii din mediul urban alocă un buget de aproximativ 1.500 lei pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă, la fel ca şi bugetul de anul trecut, conform unui studiu de piaţă realizat de MEDNET Marketing Research Center.

Femeile din mediul de afaceri oferă soluții pentru stabilitate fiscală
Economie duminică, 17 noiembrie 2024, 15:26

Femeile din mediul de afaceri oferă soluții pentru stabilitate fiscală

Femeile din mediul de afaceri român propun soluții pentru a atenua impactul destabilizator, pe care îl au politicile fiscale schimbate în mod...

Femeile din mediul de afaceri oferă soluții pentru stabilitate fiscală
Începe programul „Rabla pentru tractoare”
Economie duminică, 17 noiembrie 2024, 14:54

Începe programul „Rabla pentru tractoare”

Săptămâna viitoare începe Programul „Rabla pentru tractoare” cu sesiunea de înscriere a firmelor de la care fermierii vor putea achiziţiona...

Începe programul „Rabla pentru tractoare”
Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara
Economie sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 08:10

Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara

La Timișoara se desfășoară în acest sfârșit de săptămână Zilele Mierii, eveniment organizat de Piețe 24. Evenimentul își propune nu...

Zilele Mierii la Agrovillage, în Timișoara
Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani intră în circulație
Economie luni, 11 noiembrie 2024, 11:54

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani intră în circulație

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani va intra în circulaţie peste câteva zile. În weekend, au fost făcute probele de...

Primul tren cumpărat de România în ultimii 20 de ani intră în circulație
Economie luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Economie sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Economie miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Economie marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile