Ascultă Radio Timișoara Live

Cumpărături de sărbători, pe ultima sută de metri! Cât consumă românii în decembrie?

În perioada Crăciunului şi a Anului Nou, românii consumă peste 7,3 milioane de cozonaci, 1,5 milioane de porci şi peste 160 de milioane de ouă, iar toate acestea sunt ‘stinse’ cu 50 de milioane de litri de vin şi sunt asezonate cu specilităţi de ciocolată sau cafea, relevă estimările furnizate de producători şi procesatori.

consum de sarbatori

Articol de Radio Timișoara, 24 decembrie 2014, 09:58 / actualizat: 24 decembrie 2014, 11:38

În România se sacrifică în perioada Crăciunului peste 1,5 milioane de porci, în jur de 30% din totalul animalelor sacrificate într-un an întreg, din care în jur de 450.000 -500.000 de capete provin din fermele comerciale, iar diferenţa este reprezentată de sacrificările din gospodăriile proprii.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, afirmă că preţurile sunt mai mici cu 10-15% în 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Carnea de porc în viu se vinde, în medie, în această perioadă cu 5 lei/ kg, sub preţul de cost al producătorului român.

Vânzările de tobă, caltaboş sau cârnaţi, în creştere cu 15% în decembrie

Produsele tradiţionale din carne de porc, precum toba, caltaboşul sau cârnaţii întregesc meniurile românilor de Crăciun, iar procesatorii se orientează în această perioadă către astfel de produse, pentru a satisface toate gusturile.

Consumul mediu de produse din carne de porc al unui român este în creştere faţă de anii trecuţi, ajungând la 33 de kilograme pe locuitor într-un an, însă rămâne cu 15-20% mai mic decât media din Uniunea Europeană.

Patiserii scot pe piaţă 7,3 milioane de cozonaci

În această perioadă şi patiserii se laudă cu creşterea consumului de cozonaci, în condiţiile în care românii consumă în perioada sărbătorilor de iarnă de circa zece ori mai mulţi cozonaci decât într-o lună obişnuită.

Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, estimează că vor intra pe piaţă circa 7,3 milioane de cozonaci, o cifră uşor în creştere faţă de anii trecuţi, însă preţurile rămân neschimbate.

Românii consumă 160 de milioane de ouă, numai în luna decembrie

Potrivit preşedintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van, în luna decembrie, românii cumpără în jur de 160 de milioane de ouă, cu 50% mai mult comparativ cu o lună obişnuită.

Reprezentanții crescătorilor de păsări recunosc că este posibil ca în magazine preţul ouălor să fie mai ridicat în această perioadă, dar majorarea nu provine de la producătoriPe rafturile magazinelor ouăle se vând cu preţuri începând de la 0,55 lei pe bucată până la 0,8 lei, în timp ce ouăle ecologice pot ajunge şi la 1,2 lei/bucata.

În decembrie, românii preferă vinurile roşii, iar consumul creşte cu 50% faţă de o lună normală

Şi consumul de vin creşte cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, în medie, românii beau cu 50% mai mult vin faţă de o lună obişnuită. Directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe, spune că românii preferă în această perioadă vinuri roşii, iar consumul total de vin este estimat la 50 de milioane de litri numai în luna decembrie, din care doar 40% provine din piaţa fiscalizată.

Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor şi reprezintă doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor. De exemplu, în Franţa se consumă 58 litri/cap de locuitor, iar în Italia 53 de litri/cap de locuitor.

Consumul de ciocolată, în uşoară creştere

În privinţa ciocolatei, datele statistice arată o creştere uşoară a consumului în ultimul an, după o scădere continuă din 2008, acesta fiind estimat la 1,7 kilograme pe cap de locuitor, spre deosebire de ţările occidentale, unde media este de 10 kilograme, conform unor date furnizate de companiile de profil.

În 2012, consumul de ciocolată în România a fost de 29,6 milioane de kilograme, în scădere cu aproape 5% comparativ cu anul precedent. Vârful consumului de ciocolată a fost atins în 2008, când volumul a ajuns la 39 milioane de kilograme, adică 1,9 kilograme per capita. Românii, peste 80%, preferă ciocolata cu lapte.

Vânzările de produse alimentare vor creşte cu 70-75%, până la finele anului

În decembrie vânzările de produse alimentare de bază au crescut deja cu circa 60% faţă de lunile anterioare, iar până la finele anului pot înregistra o creştere de 70-75%. Estimarea aparține președintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.

Acesta s-a arătat revoltat de preţurile practicate de unii comercianţi, care profită de dorinţa românilor de a cumpăra produse tradiţionale la masa de Crăciun, preparate din porcul crescut în ogradă şi scot pe piaţă jumări la 50 de lei/ kg sau chiar şorici la 60 de lei pe kilogram.

Bugetul românilor pentru masa de Crăciun şi Revelion

Bugetul mediu pe care românii au declarat că l-au alocat în acest an pentru Crăciun şi Revelion strict pentru mâncare şi băutură (carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe) este de este de 602,21 lei, comparativ cu 600,76 lei în 2013. Suma este în creştere faţă de bugetul pentru 2012 – 501 lei – şi 422 de lei în 2011.

În total, românii din mediul urban alocă un buget de aproximativ 1.500 lei pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă, la fel ca şi bugetul de anul trecut, conform unui studiu de piaţă realizat de MEDNET Marketing Research Center.

“Diminețile satului”, duminică, la Recaș
Economie sâmbătă, 7 septembrie 2024, 19:38

“Diminețile satului”, duminică, la Recaș

Ediția de duminică a emisiunii „Diminețile satului” vă invită la Recaş şi va prilejui întâlnirea cu doi specialişti de prim rang ai...

“Diminețile satului”, duminică, la Recaș
Un nou focar de pesta micilor rumegătoare în județul Timiș
Economie luni, 26 august 2024, 17:24

Un nou focar de pesta micilor rumegătoare în județul Timiș

Un nou focar de pestă a micilor rumegătoare descoperit în satul Clopodia, aparținător comunei Jamu Mare. Aproximativ 600 de oi dintr-o...

Un nou focar de pesta micilor rumegătoare în județul Timiș
Diminețile satului, duminică, la Mănăștur și Curtici
Economie sâmbătă, 17 august 2024, 18:25

Diminețile satului, duminică, la Mănăștur și Curtici

Duminică dimineață vă veți întâlni cu trei specialişti de prim rang ai României: profesorul Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de...

Diminețile satului, duminică, la Mănăștur și Curtici
Tot mai mulți turiști aleg stațiunea Geoagiu Băi în vacanța de vară
Economie vineri, 9 august 2024, 09:26

Tot mai mulți turiști aleg stațiunea Geoagiu Băi în vacanța de vară

Situată la o altitudine de 350 de metri, stațiunea Geoagiu Băi beneficiază de o climă continentală blândă. Calitățile benefice pentru...

Tot mai mulți turiști aleg stațiunea Geoagiu Băi în vacanța de vară
Economie sâmbătă, 3 august 2024, 16:11

Întâlniri matinale la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” vă invită la întâlnirea cu actualitatea în intervenţia profesorului Valeriu Tabără, președintele...

Întâlniri matinale la “Diminețile satului”
Economie marți, 30 iulie 2024, 16:47

Focar de pesta micilor rumegătoare în Timiș. Mii de oi, eutanasiate

Peste 11.000 de oi de la o fermă din Timiș au fost eutanasiate după ce a fost confirmată prezența pestei micilor rumegătoare, la o stână din...

Focar de pesta micilor rumegătoare în Timiș. Mii de oi, eutanasiate
Economie luni, 29 iulie 2024, 16:30

Timișoara, oraș accesibil la nivelul închirierilor

La nivel local, sumele solicitate pentru închiriere sunt însă în creștere, față de anul trecut, la fel ca în toate centrele regionale majore...

Timișoara, oraș accesibil la nivelul închirierilor
Economie luni, 29 iulie 2024, 07:20

Start mai rapid în sezonul lubeniței de Gottlob. Scad suprafețele cultivate în comuna pepenilor verzi

Cultivatorii de lubeniță de la Gottlob spun că, pe de o parte, din cauza căldurii, s-a pierdut la cantitate, dar s-a câștigat la calitate....

Start mai rapid în sezonul lubeniței de Gottlob. Scad suprafețele cultivate în comuna pepenilor verzi