EDITORIAL | De ce este Bundesliga die Erste!
Adrian SCHINDARLI / Divizia Sport – Radio Timișoara
Articol de Adrian Schindarli, 16 mai 2020, 07:24 / actualizat: 16 mai 2020, 11:16
Campionatul de fotbal al Germaniei se reia astăzi. Și nu întâmplător acolo lucrurile se mișcă mai repede și mai bine. Nemții înțeleg importanța sportului, a impactului pe care îl poate avea în societate.
Poate unii dintre dumneavoastră ați văzut „Drumul spre titlu”, un serial despre cele opt națiuni care au câștigat Cupa Mondială de fotbal, din 1930 încoace. După prezentarea lor, de-a lungul a opt episoade, cel de-al nouălea episod este dedicat mentalităților din fiecare țară.
Scriitorul John Carlin remarcă modul cum Germania a venit la Mondialul din 1950, rușinată de evenimentele din Cel de-al Doilea Război Mondial, iar apoi a cucerit titlul în 1954, eveniment comentat de Jorge Valdano, fostul fotbalist argentinian, autor al mai multor cărți despre fotbal: „Este interesantă puterea simbolică a fotbalului, care poate construi încrederea unei țări distruse moral”, punctează fostul atacant sud-american.
Horst Eckel a jucat în echipa Gemaniei, campioană mondială, în Elveția, în 54: „Da, am fost o generație care s-a ridicat din război. Știam că trebuie să facem ceva care să ne țină pe linia de plutire și asta am făcut”, mărturisește Eckel.
Fundașul Klaus Augenthaler se năștea în 1957 și devenea campion mondial în 1990. A fost și el rugat să comenteze renașterea națiunii germane prin fotbal: „Faptul că a avut o echipă bună a ajutat Germania să stea deoparte de toate problemele de după război”.
În ziua când Bundesliga se reia, sportul românesc este încă într-o ceață densă. Guvernanții români joacă în această perioadă după modelul catenaccio și le iese perfect. Cu Germania, nici vorbă să ne comparăm, dar suntem departe chiar și de Serbia și Ungaria, unde normalitatea este mult mai aproape decât în țara al cărei președinte – paradoxal, de etnie germană – și-a ales drept slogan electoral tocmai normalitatea.
Prudența guvernanților este izvorâtă parte din frică, parte din incompetență. Economia suferă chiar mai mult decât sportul din pricina măsurilor extreme de securitate medicală, iar asta s-ar putea deconta mai târziu într-o recesiune de care nu demult scăpasem.