Degustare și bal la Festivalul salamului de Nădlac
Cel mai cunoscut salam din judeţul Arad are un festival. Cea de-a doua ediție a Festivalului salamului de Nădlac are loc vineri de la ora 19:00 şi va continua cu un bal.
Articol de Radio Timișoara, 18 mai 2018, 15:38
Festivalul, care este organizat decătre Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, adună 21 de concurenţi, spune Cristina Jucan, din partea organizatorilor.
„Concurenții se prezintă cu produsul propriu crat acasă de ei în iarnă, pentru că acest salam de Nădlac trebuie să fie destul de uscat, să fie afumat, să primească valoarea pe care o are. E produs acasă în timpul iernii. Concurenții se prezintă cu două salamuri, unul este prezentat întreg, altul este tăiat și gustat atât de juriu cât și de către vizitatori.
Salamul, care este un brand nu doar pentru Nădlac, ci pentru întreg judeţul Arad, este căutat şi apreciat în toată ţara, dar şi în străinătate, unde este exportat în magazine şi restaurante.
Salamul de Nădlac, care este considerat un produs bio, este realizat din carne de porc, la care se aduagă sare, piper, chimen, boia roşie de Nădlac şi usturoi. Reţetele vechi de sute de ani pot varia de la producător la producător, care foloseşte reţete cu secrete din familie, ceea ce face ca produsul să fie mai mut sau mai puţin picat.