FOTO: Eclipsa parțială de Soare, vizibilă la Timișoara, dar și … pe Semenic!
Fotografii făcute de Viorel Stanciu pe Semenic
Articol de Carla Chiu, 20 martie 2015, 12:13 / actualizat: 21 martie 2015, 21:20
Fotografii făcute de Viorel Stanciu pe Semenic
Vineri, la prânz, a fost punctul maxim al eclipsei de Soare, vizibilă parţial din ţara noastră. La ora 11 şi 56 de minute, Soarele a fost acoperit de Lună în proporţie de 43%. Milioane de oameni au putut observa eclipsa de soare, începând cu ora 10:40. Soarele a fost acoperit de Lună în proporţie de 60% în zona noastră.
Eclipsa este mai mult sau mai puţin parţială în funcţie de distanţa faţă de ‘banda de totalitate’: Soarele este ascuns în proporţie de peste 97% la Reykjavik, 93% la Edinburgh sau 84% la Londra.
Eclipsa parţială a fost vizibilă şi în Nordul Africii, dar şi al Asiei. Cei care au asistat la o acoperire totală a soarelui sunt locuitorii de pe Insulele Feroe şi Insulele Svalbard.
Precedenta eclipsă totală de Soare vizibilă din Europa a avut loc în 1999, iar următoarea va putea fi observată de pe vechiul continent în 12 august 2026. Cea de vineri este a zecea din secolul al XXI-lea, notează Agenția France Presse.
O astfel de eclipsă se produce conform unui principiu destul de simplu şi necesită trei componente: Soarele, aflat la o distanţă astronomică de Terra (aproape 150 de milioane de kilometri). Razele lui ajung pe Pământ în medie în opt minute şi 20 de secunde. Luna, satelitul globului terestru, la 380.000 de kilometri distanţă şi, al treilea element, Pământul, care, până la proba contrarie, pare a reuni toate condiţiile necesare vieţii. Pentru ca eclipsa totală de Soare să aibă loc, trebuie ca cele trei să fie aliniate perfect, lucru care se întâmplă rar. Luna este de 400 de ori mai mică decât Soarele, însă, pentru că se află de 400 de ori mai aproape de Pământ, impresia din 20 martie este ea acoperă total discul solar, notează Agerpres.
Astronomii consideră eclipsa de vineri ‘eclipsă centrală’, adică umbra Lunii ajunge doar pe o parte din Pământ. ‘Ca şi cum degetul lui Dumnezeu ar traversa globul’, spunea în august 1999 astronautul Jean-Pierre Heignere de la bordul staţiei Mir, asistând la ultima eclipsă totală de soare a mileniului trecut. Pe 20 martie, această umbră cu diametrul de numai 420 de kilometri va parcurge emisfera nordică, eclipsa începând în zori şi luând sfârşit după patru ore, în apropierea Polului Nord geografic.
Vineri noaptea, la ora 00:45, ora României, are loc echinocțiul de primăvară. De sâmbătă, ziua se măreşte, iar vremea începe să dea semne de încălzire constantă.