Enteroscop unic în România, pentru depistarea afecţiunilor intestinului subţire, la Spitalul CFR din Timişoara
Articol de Radio Timișoara, 15 mai 2023, 14:28
Spitalul CFR din Timişoara a fost dotat cu un enteroscop unic în România, folosit în depistarea şi tratamentul afecţiunilor de la nivelul intestinului subţire.
Şeful Secţie Medicină Internă a Spitalului CFR, dr. Christian Banciu, spune că aparatul este prevăzut cu o spirală dintr-un plastic dur ce poate fi controlată electric cu ajutorul a două pedale, pentru înaintare şi pentru retragere, totul realizându-se cu sprijinul unui motoraş.
Enteroscopia se recomandă doar în cazul în care rezultatele colonoscopiei şi ale gastroscopiei sunt negative, dar pacienţii prezintă hemoragii oculte, care nu pot fi observate cu ochiul liber, însă apar la analizele de laborator.
“Aparatul pe care îl avem în cadrul Compartimentului de Gastroenterologie este la ora actual singurul din România şi are mai multe avantaje. Pe de-o parte, reduce timpul de investigare, urmare a motorizării. Apoi, acel tub subţire, flexibil, poate pătrunde mai uşor în sistemul digestiv graţie spiralei, care îl ajută la înaintare, dar şi datorită insuflaţiei cu dioxid de carbon care provine dintr-un dispozitiv special ataşat turnului endoscopic. Gazul dioxidul de carbon reduce senzaţia de balonare, absorbindu-se mai uşor în intestin. De asemenea, se limitează riscul complicaţiilor în cazul tratamentului leziunilor descoperite. Investigaţia necesită o pregătire anterioară de o zi şi se face cu o sedare uşoară”, precizează dr. Christian Banciu.
Sistemul endoscopic împreună cu aparatul au fost cumpărate cu fonduri europene, prin programul POIM destinat dotării unităţilor sanitare.