Festivalul Folcloric “Velișcu Boldea”, la Reșița și Caransebeș
Ediția din acest an festivalului prin care este omagiat omul de cultură Velișcu Boldea se va derula în zilele de 19 și 20 februarie. Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Primăria Caransebeş, Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu“ Reșița și Casa de Cultură „George Suru“ Caransebeş.
Articol de Daniela Bacila, 15 februarie 2019, 14:23
Acțiunea cuprinde Simpozionul „Întâmplări şi amintiri cu Velişcu Boldea“ şi Festivalul Folcloric „Caraş Binecuvântat“.
Partea ştiinţifică se va derula în Sala Festivă a Școlii Populare de Arte și Meserii „Ion Românu“ din Reșița, marți, 19 februarie 2019, de la ora 11:00.
Spectacolul folcloric „Caraş Binecuvântat“ va avea loc în Sala Casei de Cultură „George Suru“ din Caransebeş, miercuri, 20 februarie, de la ora 17:00.
Participă Ansamblurile „Semenicul“ din Reșița şi „Junii Gugulani“ din Caransebeş, soliştii vocali şi instrumentişti: Ramona Vița, Petrică Miulescu Irimică, Stana Stepanescu, Georgiana Vița, Pavel Zăvoianu, Ioan Surdu, Ana Jurj, Marcel Gherga, Bojidar Ciobotin, Denisa Ţanigoi.
Conducerea muzicală: Petrică Viţa.
Prin anii ’60 coregraful şi omul de cultură Velişcu Boldea a început o prodigioasă activitate de valorificare a creaţiei şi tradiţiei populare în practică, în publicistică şi prin funcţiile pe care le-a deţinut în Instuţiile de Cultură.
În trei decenii de activitate neîntreruptă a pus bazele Ansamblurilor folclorice “Semenicul” din Reşiţa, “Ciobănaşul” din Băuţari, “Balada Cernei” din Băile Herculane şi altele. A valorificat potenţialul coregrafic din întregul Banat montan prin suite de dansuri şi scenarii de esenţă folclorică precum “Cucu răscucu”, “Nuntă almăjană”, “Măsuratul oilor”. A publicat lucrarea “Acolo sus în Vârful Călvii”, a scris despre tradiţii, ritualuri şi obiceiuri populare.
În anul 1968 a fost numit director al Casei Judeţene a Creaţiei Populare.
S-a stins în anul 2006, la 69 de ani. În semn de preţuire, un an mai târziu, cărăşenii iniţiază Festivalul Folcloric “Velişcu Boldea” care ajunge în acest an la ediția a XII-a.