Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Leontina Prodan: 90% din iile românești sunt făcute în China și Turcia

Cânepa are o multitudine de calități pe care, din păcate, românii nu le mai folosesc și care odată valorificate ar reprezenta soluții pentru foarte multe probleme. De la betonul din cânepă utilizat încă din vechime la construcții, până la țesăturile din cânepă sau utilizarea puzderiei de cânepă – partea lemnoasă a plantei – ca așternut în grajdurile cailor.

Leontina Prodan: 90% din iile românești sunt făcute în China și Turcia

Articol de Radio Timișoara, 23 martie 2018, 08:10 / actualizat: 23 martie 2018, 10:23

Cânepa are numeroase calități: este antibacteriană, deci ideală pentru lenjeria și prosoapele din spitale, este plăcută la purtat și foarte sănătoasă pentru piele, sămânța de cânepă încălzește organismul, iar găinile hrănite cu sămânță de cânepă ouă și iarna.

“Cânepa este antibacteriană. Vă dați seama, în spitalele noastre cuprinse de atâtea probleme, ce ar însemna prosoapele din cânepă, cearșafurile din cânepă”, explică Leontina Prodan, o susținătoare a reînființării culturilor de cânepă din România.

Calitățile hainelor din cânepă sunt remarcabile, întrucât planta se dovedește foarte versatilă.

“Această plantă trăiește și după ce o lucrezi. Ea absoarbe razele ultraviolete, în perioada de vară este răcoroasă, și iarna ține căldură”, spune Leontina Prodan care mai atrage atenția că ia tradițională românească și-a pierdut caracteristica esențială în ziua de astăzi.

“Din păcate, am renunțat la ce am avut mai frumos și mai sănătos. Acum este un trend, se poartă ia românească dar 90% din iile purtate în România și în lume unde se vând sunt făcute în China, India și Turcia”, spune Leontina Prodan.

Ascultați reportajul realizat de Mihai Anghel:

Din câmp până în dulap cânepa parcurge un drum lung, trecând de la caier prin firul din sucală până la pânza din război și motivele populare care înveselesc țesătura.

Din pânză se realizează minunatele costume populare, pentru cei mai tineri, pline de motive în culori vii, sau mai vârstnici, cusute cu mătase albă, că doar au încărunțit, și până la iile cunoscute în întreaga lume.

Sămânța de cânepă, hrănitoare pentru toți cei care o consumă, cu efecte benefice pentru găini, care nu se opresc din ouat nici iarna.

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară