AUDIO / Alungat din România, ajuns manager la o echipă de cupe europene, în Ungaria: ”Rezolvați infrastructura și salarizarea antrenorilor de juniori. Corelați legea sponsorizării cu legea sportului”
35 de locuri despart Ungaria și România, în clasamentul pe medalii de la Rio. Maghiarii sunt pe 12, cu opt titluri olimpice, noi ne aflăm pe 47, cu un singur aur, cel al spadasinelor, în proba pe echipe.
Articol de Adrian Schindarli, 25 august 2016, 17:17
Explicațiile acestei distanțe uriașe le-am căutat împreună cu un antrenor de baschet născut la Satu Mare, dar care acum activează în Ungaria, Petru Eles.
”Politicul face diferența în sport în ambele țări, doar că în Ungaria acționează în sens pozitiv. Ungaria a decis în 2011 să investească masiv în cinci sporturi de echipă, fotbal, handbal, polo, baschet și hochei pe gheața, considerate de interes național. Firmele își pot orienta taxele și impozitele datorate statului către aceste sporturi. Asta a născut o efervescență la nivel juvenil, nu numai în ceea ce privește sportul în mod direct, ci și în privința infrastructurii. Se construiesc stadioane, săli, piscine, patinoare”
Petru Eles
”În ceea ce privește sportul profesionist, puțini bani sunt de la municipalități, precum în România, dar un mare aport îl are Loteria Națională. Și aici multe societăți naționale au fost privatizate odată cu intrarea în Uniunea Europeană, dar statul a decis, ca o compensație, implicarea Loteriei la echipele naționale și la formațiile din cele cinci ramuri de interes național”
Petru Eles
Sătmăreanul în vârstă de 43 de ani a lucrat pentru formații de calibru din baschetul feminin, cea mai frumoasă experiență având-o la UMMC Ekaterinburg, unde a lucrat ca scouter în perioada când echipa rusă a câștigat Euroliga, în 2003. Gruparea din munții Ural a fost pregătită la acel succes continental de Zoran Visic, antrenorul sârb adus de la ICIM Arad. Eles și Visic au făcut echipă și la clubul de pe Mureș.
Petru Eles, născut la 8 mai 1973, la Satu Mare
– Absolvent al Academiei de Baschet Wingate, din Netanya (Israel), 1998
– Antrenor secund și apoi manager la Ramat Hasharon (Israel), participantă în Euroliga feminină, 1998-2001
– Manager la ICIM Arad, 2001-2002
– Scouter la UMMC Ekaterinburg (Rusia), câștigătoare a Euroligii feminine, 2002-2004
– Impresar licențiat FIBA, 2004-2010
– Președinte la CSM Satu Mare, 2007-2011
– Director sportiv la CSU Alba Iulia, 2011-2013
– Antrenor la CSM Satu Mare, 2013-2014
– Team manager la Academia de Baschet Ratgeber Pecs (Ungaria), din februarie 2015
– Team manager la Peac Pecs, participantă în Eurocup, din iunie 2016
Schimbările politice produse în vara anului 2014 la Satu Mare l-au ”împins” pe Petru Eles să renunțe la postul de antrenor al echipei feminine CSM Satu Mare, pe care a lăsat-o pe locul VII în prima ligă. Sezonul următor, Satu Mare a coborât pe XI, iar anul acesta a fost pe ultimul loc în clasament și a retrogradat.
Petru Eles a vorbit despre diferențele dintre sportul maghiar și cel românesc într-un interviu realizat de Adrian Schindarli.
”Este urgent să investim în infrastructură. Orașul meu natal, Satu Mare, nu are sală polivalentă, niciun bazin de înot normal sau stadion funcțional. În felul acesta, copiii nu au unde să practice sportul. Se mai fac terenuri în aer liber, de fotbal sau baschet, prin curțile școlilor, însă și acolo intrarea este restricționată. De multe ori, firmele închiriază acele terenuri pentru miuțe”
Petru Eles