Medicii timișoreni folosesc plămânul artificial în cazurile severe de COVID-19
Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara au decis să folosească plămânul artificial și în cazul pacienților cu forme severe de COVID -19.
Articol de Radio Timișoara, 11 septembrie 2020, 06:59
Concret, pacienților li se montează un dispozitiv care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism și oxigenarea sângelui.
Plămânul pacientului este pus în repaos, astfel încât să își revină, iar deconectarea de la plămânul artifical se face treptat – spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara.
“Plămânul artificial este o soluție disperată. Plămânii sunt afectați într-o poportie mai mare de 70-80 la suta, iar organismul nu reușește să facă față. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să își revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între „plămânul artificial” și plămânul pacientului”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
Medicul a mai precizat că perioada de conectare la “plămânul artificial” poate să ajungă și la 30 de zile.
Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara dispune de două asemenea aparate care sunt folosite, în prezent, în cazul pacienților internați în Secția de Terapie Intensivă cu forme severe de infecție cu noul coronavirus.