Nicolae Stănescu împlineşte 55 de ani de activitate profesionistă în arta dansului popular
Născut pe Valea Bistrei, în satul Ciuta, comuna Obreja din judeţul Caraş-Severin. la 17 septembrie 1946, Lăiţă Stănescu a devenit unul dintre emblematicii dansatori şi coregrafi din Banat.
Articol de Daniela Bacila, 8 martie 2018, 14:45
Nu împlinise 17 ani când a păşit pragul unei Instituţii profesioniste, Ansamblul “Lazăr Cernescu” (“Doina Banatului” de mai târziu) din Caransebeş, devenind angajat din 11 martie 1963. Mulţi dintre tinerii acelor vremuri au ajuns cunoscuţi prin activitatea lor în domeniul tradiţiilor bănăţene, o dovadă a seriozităţii formării lor alături de profesionişti de excepţie.
În timpul satisfacerii stagiului militar (1967-1968) a activat la Ansamblul “Ciocârlia” din Bucureşti, fiind inclus în spectacole de mare anvergură. Talentul său a ieşit în evidenţă, iar carisma şi frumseţea fizică au fost atu-uri de care a ştiut să ţină cont de-a lungul anilor.
În perioada 1970 – 1991 îl găsim, alături de soţia lui, Brânduşa, la Ansamblul profesionist “Banatul” din Timişoara. Peste 20 de ani de satisfacţii profesionale, de împliniri pe plan familial, de turnee, succese, aplauze care nu s-au oprit odată cu pensionarea.
Din 1991 şi până în 2014 soţii Stănescu au colaborat cu Ansamblul “Timişul” al Casei de Cultură din Timişoara. Turneele peste hotare, seminariile şi stagiile de coregrafie, formaţiile de tineret ale Casei de Cultură şi altele din Timişoara şi împrejurimi, le-au dat posibilitatea să se afirme ca şi coregrafi. Rezultate frumoase au obţinut cu Ansamblul “Cununa Timişului” din Ghiroda, de care se ocupă încă de la înfiinţare, din 2008.
Anul 2014 a adus o schimbare radicală în activitatea lor. Noul manager al Centrului de Cultură şi Artă Timiş, prof. Liliana Laichici , insistă să se întoarcă la Ansamblul profesionist “Banatul”, de data aceasta ca maeştri coregrafi.
În noi condiţii de muncă, demne de un ansamblu profesionist, în patru ani ei reuşesc să pună în scenă peste 12 suite de dansuri din Banat şi din alte zone folclorice, obiceiuri de iarnă, de primăvară şi un tablou multietnic, să formeze un Ansamblu de tineret.
Despre experienţele şi satisfacţiile celor 55 de ani de activitate în domeniul coregrafiei tradiţionale, despre împlinirile pe plan familial, prin fiul Manuel, nora Dana, nepoţii Raul şi Sara, care-i moştenesc în talentul şi dragostea de joc popular, în ediţia de mâine a emisiunii “Din suflet pentru tine”, invitat, Nicolae Stănescu.
Ne puteţi urmări pe AM 630 kHz sau pe www.radiotimisoara.ro/ascultă vineri, 9 martie, după ştirile de la ora 9:00.
Daniela Băcilă