Obiectele confecţionate manuale, oferite cadou de sărbători, sprijină creatorii din Banat
Luna cadourilor presupune, în fiecare an, adevărate eforturi de imaginaţie pentru ca darurile oferite să fie cele mai frumoase, utile dar şi unice. Tot mai mulţi oameni redescoperă farmecul obiectelor de artizanat. Fie că este vorba despre bijuterii confecţionate manual sau decoraţiuni, astfel de cadouri pot fi speciale dar, în acelaşi timp, îi susţin pe micii producători.
Articol de Radio Timișoara, 26 decembrie 2017, 14:24
Amelia este o tânără artistă din Timişoara care crează cercei, pandantive şi alte bijuterii ce ascund în inima lor flori naturale. Amelia spune că pasiunea pentru frumos şi răbdarea o ajută mereu în realizatea creaţiilor miniaturale.
“Eu lucrez, bijuterii, semne de carte şi butoni cu flori naturale presate sau cu piese de ceas sau cu scoici, când e sezon. La florile naturale presate procedeul este următorul: culeg florile, le presez, trebuie să nu fie umezeală – sunt mai multe condiţii de îndeplinit, trebuie presate într-un anume fel – iar apoi vopsesc bazele metalice, potrivesc florile, prepar răşină bicomponentă care se întăreşte în câtva timp”, spune Amelia.
Arta tricotajului, broderia fină şi dragostea faţă de modelele româneşti stau în spatele fiecărei piese realizate de doamna Elena, din Arad. Doamna Elena participă an de an la târguri de artizanat cu tot felul de minunăţii, fie ele de decorat sau chiar hăinuţe şi botoşei pentru micuţi. Singurul său regret este că arta lucrului manual se pierde în negura timpului.
“Cine mă întreabă, cu mare plăcere dau mai departe. Şi eu, dacă m-am dus ndeva şi am văzut ceva ce nu ştiu cum se face, am întrebat cum se face şi mi-a plăcut să stau de vorbă cu femei înţelepte. N-o să mai ştie nimeni să mai lucreze. În ziua de astăzi, calculatorul, telefonul, televizorul, asta caută tineretul”, spune doamna Elena.
Un magazin din Timişoara vinde obiecte realizate de meşterid in întreaga zonă de vest a ţării. În felul acesta, cumpărătorii pot susţine meşteşugul tradiţional românesc, spune Adelin.
“Produsele sunt realizate de diverşi meşteşugari de aici, din zona Banatului. Ele sunt realizate manual sau folosind alte instrumente electrice, sunt din lemn. Motivul principal pentru care comercializăm aceste produse este acela că sunt realizate din materiale sustenabile, din materiale şi în condiţii prietene cu mediul şi care nu poluează. Ceea ce este important este că majoritatea sunt utile”, spune Adelin.
Toţi artizanii pot fi găsiţi online, pe paginile proprii şi pe site-uri de socializare.