Ora de vară poate fi eliminată. Parlamentul European cere Comisiei o evaluare
Parlamentul European a votat o rezoluție referitoare la Directiva 2000/84/CE [4] (Directiva privind dispozițiile referitoare la orarul de vară), prin care îi cere Comisiei Europene să evalueze situația și, dacă este cazul, să propună modificarea sistemului actual privind ora de vară.
Articol de Radio Timișoara, 13 februarie 2018, 14:04 / actualizat: 14 februarie 2018, 18:38
Astfel, ora de vară ar putea [button color=”#COLOR_CODE” background=”#COLOR_CODE” size=”medium” src=”PLACE_LINK_HERE”]ADD_BUTTON_CONTENT[/button]
să fie scoasă din practică, iar ora de iarnă să fie valabilă pe întreg parcursul anului.
Totul a pornit de la o solicitare înaintată, la finele anului trecut, de Lituania care cerea UE să renunțe la ora de vară. Lituania susținea că majoritatea oamenilor consideră enervant că trebui să-și adapteze ceasurile de două ori pe an.
Rezoluţia a fost susţinută de 70 de deputaţi după ce mai multe organizaţii au denunţat schimbările de oră şi efectele lor nocive asupra sănătăţii, considerând „discutabile” economiile la energie realizate prin schimbarea orei.
Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o evaluare a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial. S-a luat în calcul disconfortul fizic şi biologic şi s-a constatat că energia nu este economisită la nivelul scontat.
În România a fost adoptată prima dată în 1932, dar a fost sistată în 1943. S-a revenit la ora de vară abia în 1979.