Pita de Pecica și Salamul de Nădlac așteaptă atestarea la nivel național
Aradul ar putea avea, până la sfârşitul anului, cinci produse atestate ca tradiţionale, la nivel naţional. Deocamdată, nu au fost identificate produsele care să fie recunoscute şi protejate la nivel european.
Articol de Radio Timișoara, 21 august 2017, 21:37
Sunt atestate deja Caşcavalul Sofica de Arad, Mierea de prune de Aldeşti şi Plăcinta întinsă de Turnu. Celebra Pâine pe vatră de Pecica, Salamul de Nădlac şi Pita pe vatră Nelu Brutaru sunt produse în curs de atestare pentru a putea primi calificativul de tradiţional. Procesul nu este însă deloc uşor, precizează directorul Direcţiei Agricole Arad, Ioan Martin.
“Să folosească materia primă, făina obținută din grâul produs în zona în care se produce pâinea, în acele brutării care procesează făina din zonă. Dacă ne referim la salamul de Nădlac, metoda de producție tradițională – carnea de proc sau de vită obținută de la animale crescute în gospodăriile populației, cu furaje naturale, afumarea să se facă cu lemn de fag, depozitare în cămări de pământ, fără amelioratori, fără conservanți și dețin rețeta tradițională a zonei. Și trebuie să aibă dovezi istorice”, a precizat Ioan Martin.
Autorităţile speră ca până la sfârşitul anului, Pita de Pecica şi Salamul de Nădlac să fie atestate ca produse tradiţionale.