Povestea agronomului din Banat care a pus pe picioare o afacere cu legume pe malul Dunării
Localitatea Belobreșca, din județul Caraș-Severin, de pe malul Dunării, era cunoscută pe vremuri pentru vinul de calitate. Acum, un tânăr absolvent al Facultății de Agronomie, reulșește să cultive legume gustoase.
Articol de Radio Timișoara, 11 iunie 2018, 06:30
Raiko Rusimovici a preluat afacerea cu legume a familiei și a redimensionat-o în raport cu tehnolgiile moderne: solarii, sisteme de picurare precum și soiuri și hibrizi performanți. A aflat destul de repede care este secretul profitului.
“Pornim întâi de la cunoștințe. Am terminat Facultatea de Agronomie de la Timișoara, în domeniul horticulturii, și odată ajuns înapoi am hotărât că leguma este mai profitabilă pentru că se poate face profit cu leguma dacă este de calitate. Acesta este secretul nostru: calitatea legumelor. Noi avem aici un teren extraordinar pentru legume. În partea de jos au fost terenuri cultivate cu legume și înainte de ’89, iar în partea de sus au fost cu vie. Viile nu se mai cultivă, pentru că nu mai are cine. Împreună, lucrând cu ai mei părinți, am ajuns să iubesc leguma pentru că se lucrează ușor și chiar îmi plac legumele”, spune Raiko Rusimovici.
Familia Rusimovici vinde legumele pe piața din Moldova Nouă. Chiar dacă puterea de cumpărare nu se compară cu cel din Timișoara, mecanismul de piață mulțumește atât cumpărătorul cât și vânzătorul.
“Producem atât cât putem vinde, aceasta este singura chestie. Trebuie să producem atât cât clientul este dispus să consume și, totodată, prețurile sunt diferite față de marile orașe unde se știe că prețul este mai mare. La noi, în funcție de economia zonei, în funcție de puterea financiară a fiecăruia, așa reglăm și noi prețul în așa fel încât să fie bine și pentru clienți și noi să ieșim rentabil”, spune tânărul fermier.
Planurile făcute de familia Rusimovici nu se opresc la ușa solariului. Raiko și-a propus să mărească și să modernizeze suprafața protejată, iar acum își dorește o sursă ieftină de căldură care să îi permită să câștige prin roșiile timpurii și să diversifice producția.
“Intenționăm să facem o mini-fabrică de peleți din resturi vegetale și resturi din paie. Este o idee de la care am pornit în momentul în care hotărât să construim aceste solarii, pentru a asigura necesarul de căldură primăvara devreme unde intenționăm să diversificăm producția până la tomate, ardei care se știe că au nevoie de căldură mai ales în perioada rece a sezonului”, spune fermierul cărășean.
Raiko Rusimovici ar fi putut să rămână în Timișoara, dar a ales cizmele de cauciuc, munca în solar și piața în Moldova Nouă.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: