Prețul gigacaloriei se majorează în Timișoara din ianuarie
Prețul de facturare al gicacaloriei în Timișoara se va dubla de la 1 ianuarie 2021, după ce Consiliul Local a aprobat proiectul într-o ședință convovată de îndată.
Articol de Radio Timișoara, 23 decembrie 2021, 16:26
Potrivit amendamentului depus de viceprimarul Ruben Lațcău, prețul unui MWh va fi de 416 lei, adică 482 de lei pentru o gigacalorie.
“Prețul actual al energiei termice facturată populației de către compania Colterm SA la valoarea de 416,24 lei MWh, inclusiv TVA, începând cu data de 1.01. 2022. Se aprobă asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferenței dintre tariful de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației de 435,03 lei MHh”, spune Ruben Lațcău.
La rândul său, primarul Dominic Fritz precizează că ultima majorare de preț a fost în urmă cu 12 ani, în 2009.
“Tariful real de termoficare este de 851 de lei/MWh, din care bugetul local suportă mai bine de jumătate, adică 435 de lei/MWh, iar restul de 416 lei plătește populația. Colterm a primit, în 2021, o sumă record de aproape 180 de milioane de lei, din bugetul local. Aproape dublu cât costă Pasajul Solventul și de aproape 3 ori cât ne costă construcția Campusului Lenau. Cu toate acestea, compania a continuat să meargă în pierdere, prin vânzarea energiei termice sub prețul de producție. Acesta este rezultatul a zeci de ani de management dezastruos, cumulat cu o explozie a prețului gazului la nivel internațional. Asta este factura pentru populismul anilor anteriori, când prețul energiei termice facturate timișorenilor a fost ținut artificial jos, în detrimentul investițiilor în retehnologizare și eficientizare”, declară Dominic Fritz.
Potrivit fostului viceprimar Dan Diaconu, prin hotărârea luată astăzi, Timișoara ajunge la cel mai mare preț/gigacalorie din țară.
„Ne ducem către cel mai mare preț la populație din România, în condițiile în care 54 de milioane de lei au fost virați de către Guvern în sprijinul administrației publice locale, în condițiile în care, conform legii, din 1 ianuarie, jumătate din diferența între 250 de lei și prețul la gaz este suportată de către Guvern”, spune Dan Diaconu.