Proiect unic în țară prin care pacienții cu COVID-19 din Timiș pot fi tratați acasă
Articol de Radio Timișoara, 23 noiembrie 2020, 17:32
Pacienții cu forme ușoare și medii de COVID-19 vor putea fi tratați la domiciliu printr-un proiect unic în România, inițiat de Primăria Timișoara, Spitalul de Boli Infecțioase și Societatea de Medicină de Familie Timiș.
Platforma “Pandemic Controller”, prin care pancienții cu COVID-19 din Timișoara pot fi tratați la domiciliu, presupune ca pacientul să fi fost diagnosticat cu COVID-19 în urma unui test. După ce este supus unui triaj de specialitate, la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, pacientul este introdus într-o platformă online prin intermediul căreia medicii de familie comunică cu specialiștii din domeniu. Prin acest proiect, pacienții care au nevoie de concentratoare de oxigen, le pot primi la domiciliu.
“Gradul de ocupare chiar și non-ATI cu oxigen este foarte mare. Noi nu știm cât de mult o să mai țină aceste paturi. Noi trebuie să tratăm toți acești pacienți, care nu au nevoie neaparat să stea în spital, acasă cu ajutorul medicilor de familie, dar, bineînțeles, acești pacienți trebuie să beneficieze de același tratament ca și în spital”, spune primarul Dominic Fritz.
Doctorul Virgil Musta a explicat cum funcționează proiectul de telemedicină și importanța rolului pe care îl au medicii de familie.
“Toți pacienții care se prezintă pentru evaluare la spital sunt introduși pe această platformă, indiferent dacă necesită sau nu necesită spitalizare. În momentul în care avem o investigație legată de un pacient, ea este introdusă în platformă, care poate să stabilească dacă este vorba despre formă ușoară, medie sau severă. Formele severe sunt reținute în spital. Să știți că sunt foarte mulți pacienți care au forme medii care nu doresc să se interneze și atunci și aceștia beneficiază de sprijin din partea comunității pentru că, la un moment dat, unii dintre aceștia necesită oxigen. Medicii de familie trebuie să îi monitorizeze, să vadă acel moment pentru că dacă este pierdut ei vor veni decompensați la spital iar șansele de supraviețuire sunt foarte mici. Și o viață dacă salvăm prin acest proiect, contează. De fapt acest proiect a fost făcut ca să salveze vieți”, spune medicul Virgil Musta.
Președintele Societății de Medicină de Familie Timiș, doctor Mihai Sorin Iacob a salutat inițiativa doctorului Musta, arătând că este nevoie și de aportul autorităților centrale prin simplificarea birocrației.
“Din punct de vedere legislativ nu stăm atât de bine cum stăm la nivelul autorităților locale, pentru că a intervenit a intervenit faimoasa OUG 180 ccare practic nu ne sprijină cu nimic ci întărește un sistem birocratic prin care noi să completăm mai departe hârtii și formulare pe care să le predăm Direcțiilor de Sănătate Publică. Am reușit în România să facem în așa fel încât medicii să facă științe juridice sau devină juriști iar juriștii să înceapă să facă medicină la nivel guvernamental”, spune Mihai Sorin Iacob.
Potrivit inițiatorilor proiectului de telemedicină, 200 de medici de familie s-au înscris deja pe platforma dedicată proiectului.
Primarul Dominic Fritz a anunțat, astăzi, că prin proiectul Oxigen au fost adunați din donații peste 800.000 de lei, astfel că s-a făcut prima comandă pentru concetratoare de oxigen.